HARİKA UFUK Kimdir?

Adana’da doğdu. Öğrenim hayatına İstanbul’da Çengelköy İlkokulu’nda başladı. İstanbul Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümünü bitirdi. Aynı yıl Ankara Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni kazandı. Adana’da Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yaptı.

‘Çiçek Açtı Yalnızlığım’ ilk şiir kitabıdır. Genellikle serbest yazılmış gençlik şiirlerden oluşmakta olan bu kitap Gürcistan’da çevirisi yapılarak yayınlandı. Şiir, öykü, deneme, çocuk öyküleri, çocuk şiirleri ve çocuk oyunları yazdı. Yazdığı oyunların yanı sıra başka tiyatro eserleri de sahneye koydu. Çeşitli yarışmalarda Türkiye birincilikleri, yurt içinde ve yurt dışında pek çok ödül aldı.

Mustafa ŞAHİN: Merhaba Harika Hanım, öncelikle mülakatımıza katıldığınız için çok teşekkür ederim. Müsaadenizle hemen sorularıma geçmek istiyorum. Yazmaya ne zaman başladınız? Genellikle hangi türde yazılar yazarsınız?

Harika UFUK: Merhaba Mustafa Bey, bu imkanı verdiğiniz için ben de size teşekkür ederim. Sorularınız cevaplamaya çalışacağım. Umarım Edebiyat Ufku okurları için yararlı olur.
Okuma yazmayı öğrendiğim günden beri yazıyorum dersem yalan olmaz. İlkokul öğretmenim ve ailem bendeki şiir yazma sevdasını ilkokul ikinci sınıfa geçtiğimde fark ettiler. O günden sonra şiirlerim sınıf ve okul panolarına asılmaya başladı. Törenlerde de şiir okurdum.

M.Ş.: Yazmanızda etkili olan birileri oldu mu?

H.U.: Ailem okumaya çok düşkündü. Evde kitaplığımız vardı. Kitaplarım büyülü dünyası her zaman ilgimi çekmiştir. Annem de babam da şiir yazarlardı. Annem serbest tarzda yazarken babam heceyi tercih ederdi. Ben ikisinden de etkilendim. En çok babamın şiirlerinden etkilendiğimi söyleyebilirim. Çünkü babamın kalemi anneme göre daha güçlüydü.

M.Ş.: İlk yazınızı hatırlıyor musunuz, bu yazıdan bize biraz söz edebilir misiniz?

H.U.: İlk şiirim Anadolu adlı bir dörtlük… İlkokul ikinci sınıfta yazmıştım.

Anadolu

Toprağım Anadolu,
İçim iyilik dolu,
Kucağım sevgi dolu,
Vatanım Anadolu.

Bir de serbest tarzda yazdığım Atatürk adlı şiirim vardı ama onu hiç hatırlayamıyorum. Kopyası yok. Öğretmenim şiirimi sınıfta okutmuştu, çok beğenmişti ve tebrik ederek sınıf panosuna asmıştı.

M.Ş.: Yayınlanan ilk yazınızı hatırlıyor musunuz, bu yazıdan bize biraz söz edebilir misiniz?

H.U.: Hatırlayamıyorum. Önceden arşiv yapmadığım için tarih vermem zor… Ancak arşivime baktığımda ilk basılı şiirim Türkiye’m ile çizdiğim bir karikatür Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 1980 li yıllarda çıkardığı aylık dergide yer almış.

M.Ş: Yazmaktan vazgeçmeyi düşündüğünüz oldu mu?

H.U.: Asla… Yazmak, benim yaşam biçimim… Nefes almaktan ne zaman vaz geçersem yazı ve şiir yazmaktan da o zaman vaz geçebilirim.

M.Ş.: Yazmaya ilk başladığınızda kendisine hayran olduğunuz yazarlar var mıydı? Bu yazarlara hayranlığınız devam ediyor mu?

H.U.: Yerli veya yabancı yazar ayırımı yapmadan bütün yazarları okuyordum, çoğunu da beğeniyordum. Öğrencilik yıllarımda Ömer Seyfettin, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Reşat Nuri Güntekin, Sait Faik Abasıyanık, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Muzaffer İzgü gibi yazarlarımızın yanı sıra Mehmet Akif Ersoy, Behçet Kemal Çağlar, Cahit Sıtkı Tarancı, Faruk Nafiz Çamlıbel, Orhan Veli Kanık, Fazıl Hüsnü Dağlarca en çok okuduğum şairlerdendi. Bu edebiyatçılarımızı hala çok severim. Zamanla yeni yazarlar ve şairler de eklendi bu listeye…

M.Ş.: Şu anda kendisine hayran olduğunuz yazarlar var mı, kimler?

H.U.: Elbette var ama isim vermek istemiyorum. İsim vermek zor, çok kişi var, birini unutsam bile doğru olmaz bence…

M.Ş.: Yazmaktan başka resim, müzik gibi uğraşılarınız var mı, varsa neler?

H.U.: Resim yapmak; karikatür çizmek; el sanatlarıyla uğraşmak; anahtarlık, pul, eski paralarımızın ve yabancı ülke paralarının koleksiyon yapmak sevdiğim uğraşlardandır.

M.Ş.: Çalışmalarınızı yaptığınız ortamı tarif eder misiniz?

H.U.: Ev ortamı… Bir berjer koltuk, önünde puf, üzerinde laptopum, yanda sehpa ve sürahiyle bardak… Su dışında en sevdiğim içecek çay… Çayımı yudumlayarak yazmayı seviyorum.

M.Ş.: Müzik dinler misiniz, dinliyorsanız ne tür? Çalışmalarınızı yaparken müzik dinler misiniz dinliyorsanız ne tür?

H.U.: Müziği çok severim. Ruh halime göre her tür müziği dinlerim. En çok Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziğini seviyorum.

M.Ş.: Haberleri takip ediyor musunuz, çalışmalarınızda gündemin etkileri oluyor mu?

H.U.: Elbette… Haberlerden etkilenerek yazdığım şiirlerim ve köşe yazılarım var.

M.Ş.: Magazin haberlerini takip ediyor musunuz, çalışmalarınızda magazin gündeminin etkileri oluyor mu?

H.U.: Magazin haberleri beni eğlendiriyor. Günün stresinden uzaklaşıyorum magazin izlerken… Çalışmalarımda etkisi oluyor mu olmuyor mu bilmiyorum. Bir şair, yazar, ressam kısaca bir sanatçı çevresindeki her şeyden etkilenebilir. Farkında olmadan belki de etkilenmişimdir.

M.Ş.: Bir çalışmanın bittiğine nasıl karar veriyorsunuz?

H.U.: Kafamda bu bitti diyorsam bitmiştir. Eksiklik varsa onu tamamlamadan rahat edemiyorum. Bazen etrafımdakilere okuyorum. Onların eleştirileri doğrultusunda yazdıklarımı farklı bir çerçeveden tekrar inceliyorum.

M.Ş.: Çalışmalarınızı yayınlamadan önce görüşünü veya tavsiyelerini aldığınız kimse var mı?

H.U.: Maalesef pek yok. Eskiden görüş ve tavsiyelerini aldığım birkaç sanatçı büyüğüm vardı ama çoğu hayata gözlerini kapadı. Bazen kızlarıma okurum ama onlar pek yorum yapmazlar. Fakat damadım Can yazdıklarımı dinler, eleştirir.

M.Ş.: Bir çalışmayı bitirmeden başka çalışmaya geçtiğiniz oluyor mu? Yarım çalışmalar sizde ne gibi bir etki yapıyor?

H.U.: Evet, oluyor. Az da olsa yıllardır tamamlamadığım çalışmalarım da var. Genelde yazdıklarım tek kalemde çıkar ancak bazen tek kalemde çıkmıyor. Tamamlayacağım güne kadar yarım bekliyor bazı eserlerim… Bazen de şu yarım çalışmaları tamamlayayım, diyorum. Ortaya başladığımdan farklı yeni bir eser çıkıyor.

M.Ş.: Çalışmalarınıza olumlu yorumlar aldığınızda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

H.U.: Çok mutlu oluyorum. İşime şevkle sarılıyorum. Demek ki doğru yoldayım, diyorum.

M.Ş: Yazdığınız zamanlar kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Yazmadığınız zamanlar kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

H.U.: Yazdığım zaman kendimi rahatlamış hissediyorum. Üstümden bir yük kalkmış gibi ferahlıyorum. Yazmadıklarım bazen de herhangi bir nedenden dolayı yazamadıklarım beni huzursuz ediyor. İçimden bir ses sürekli olarak “Yaz. Ne olursa olsun yazman gerek.” diyor. Bazen de vakit darlığından yazamadıklarım oluyor. Olaylar üst üste gelince birikiyor. Zaman geçince önemini yitirenler oluyor.

M.Ş.: Kendi yazılarınızı okuyor musunuz?

H.U.: Bazen…

M.Ş.: Keşke yazmamış olsaydım dediğiniz çalışmanız oldu mu?

H.U.: Olmadı. Yaşamım boyunca yazdıklarımdan, yaşadıklarımdan, söylediklerimden pişman olmama kararındayım. Bu düşüncemin doğrultusunda “keşke” demeden yaşamaya çalışıyorum.

M.Ş.: Kendiniz için yazdığınız, zaman zaman okuduğunuz ve kendinizi hatırladığınız bir çalışmanız var mı?

H.U.: Var. Onları kimseyle paylaşmıyorum.

M.Ş.: Müstear kullandığınız oldu mu? Müstear kullanma konusundaki düşünceleriniz neler?

H.U.: Müstear kullanmadım. Adımı açıklamaktan kaçınmıyorum. Bazı yazarlar, şairler müstear kullanıyorlar. Elbette kendilerince geçerli sebepleri vardır. Mesela Behçet Kemal Çağlar yıllarca Ankaralı Aşık Ömer adıyla şiirler yazmış. Peyami Safa ise para kazanma kaygısıyla Server Bedii takma adıyla “Cingöz Recai” adlı polisiye diziyi kaleme almıştır.

M.Ş.: Ne tür kitaplar okursunuz? Mutlaka okunmalı dediğiniz olmazsa olmaz eserler var mı?

H.U.: Öncelikle Türk Edebiyatındaki ve Dünya Edebiyatındaki klasik eserler okunmalıdır. “Çalıkuşu”, “Kızılcık Dalları”, “Acımak”, Şık, Mürebbiye, Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, İntibah, Uğultulu Tepeler (Rüzgarlı Bayır), Jane Eyre, İki Şehrin Hikayesi, Sefiller, Kırmızı ve Siyah, Parma Manastırı, Şahika, Erguvan Ağacı, Madam Bovary, Eugenie Grandet, Ana, Anne, Vadim O Kadar Yeşildi ki, Fareler ve İnsanlar, Suç ve Ceza, Karamazov Kardeşler… Sadece roman, hikaye, biyografi değil, şiir kitapları da mutlaka okunmalı. Fazıl Hüsnü Dağlarca, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Külebi, Ahmet Kutsi Tecer, Şeref Taşlıova, Aşık Veysel, Karacaoğlan…

M.Ş.: Tekrar tekrar okuduğunuz ( başucu kitaplarınız ) eserler var mı?

H.U.: Var. Karacaoğlan ve Dadaloğlu… Cahit Öztelli’nin derlediği başucu eseri… Ayrıca Yunus Emre Divanı, Mevlana’nın Mesnevisi…

M.Ş.: Sizce mutlaka okunmalı mı, ve yazmak için okumak şart mı neden?

H.U.: Elbette şart… Bilgi olmadan fikir sahibi olunmaz. Okumayan insanın ufku genişleyemez. Ya çok okuyacaksınız, ya çok gezeceksiniz ya da çok dinleyeceksiniz. Kendini geliştirmenin yolu bilgiden geçer.

M.Ş.: Sizce insan neden yazar? Bunlar içerisinde sizin yazma sebebiniz nedir?

H.U.: İnsan, içinden geliyorsa yazar. Yazarlık, şairlik zorlamayla olmaz. İçimden geldiği için yazıyorum. İnsanoğlunun bacası yok. Yazarak ferahlıyorum.

M.Ş.: Gelenek ve yenilik arasında yeriniz neresidir?

H.U.: Geleneklere de bağlıyım ama yenilikçi olduğumu düşünüyorum. Okurlarım karar versinler.

M.Ş.: Yazmaya yeni başlayanlara ne tavsiye edersiniz?

H.U.: Öncelikle bol bol kitap okusunlar. Bir yazar “Hiçbir gemi, bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez. “ demiştir. Kitap okumak insanın ufkunu genişletir, bilgisini arttırır.

M.Ş.: Başınızdan geçen unutamadığınız ve bizlerle paylaşmak istediğiniz bir anınız var mı?

H.U.: Olmaz mı? Elbette var ama şimdi anlatmak çok uzun sürer. Okurların değerli vakitlerini almayayım. Kısa bir anımı anlatayım. Adana Huzurevi’nde Çukurova Halk Ozanları Kültür ve Araştırma Derneği olarak bir moral etkinliği düzenlemiştik. Oradaki yaşlılarımızın ilgisi beni çok mutlu etmişti. İmzalı kitaplarımdan hediye ettiğimde yüzlerindeki mutluluk, gülümseme ömre değerdi.

M.Ş.: Size ulaşmak isteyenlere iletişim bilgilerinizi vermek ister misiniz?

H.U.: harikaufuk@hotmail.com

M.Ş.: Teşekkür ediyoruz efendim.

H.U.: Ben de size ve Edebiyat Ufku Dergisi okuyucularına teşekkür ederim.

………………….

Harika UFUK Kimdir?

Adana’da doğdu. Öğrenim hayatına İstanbul’da Çengelköy İlkokulu’nda başladı. İstanbul Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümünü bitirdi. Aynı yıl Ankara Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni kazandı. Adana’da Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yaptı.

‘Çiçek Açtı Yalnızlığım’ ilk şiir kitabıdır. Genellikle serbest yazılmış gençlik şiirlerden oluşmakta olan bu kitap Gürcistan’da çevirisi yapılarak yayınlandı. Şiir, öykü, deneme, çocuk öyküleri, çocuk şiirleri ve çocuk oyunları yazdı. Yazdığı oyunların yanı sıra başka tiyatro eserleri de sahneye koydu. Çeşitli yarışmalarda Türkiye birincilikleri, yurt içinde ve yurt dışında pek çok ödül aldı.

2006 yılında Mersin Üniversitesinde öğrencilere verilen ’’Başarılı İnsanlar’’ konulu ödeve konu oldu. “Canım Türkiye’m” adlı 2. şiir kitabı âşık tarzıdır. “Canım Türkiye’m” adlı şiir kitabı Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. TamillaAliyeva tarafından incelendi. Eserin inceleme raporu Türkiye’de ve Azerbaycan’da yayınlandı. ( 2008 ) Azerbaycan’dan yaratıcılık ödülü kazandı. Azerbaycan Şairler Meclisi tarafından verilen MahsatiGencevi Sanat Ödülünü aldı. Bakü Devlet Üniversitesi Profesörlerinden Karina Minasyan Abdülvahapzade öğrencilerine doçentlik ve doktora tezi olarak Harika Ufuk’u inceleme konusu olarak vermiştir ve şairin pek çok şiirini Azericeye çevirmiştir.

3. Şiir kitabı “Güz İkindisi”serbest tarzda yazılmış şiirlerinden oluşuyor. 2011 Kasım’ında Ekinsanat yayınevinden çıktı.4. Şiir kitabı “Çocukluğum Sende Kaldı İstanbul” âşık tarzı yazılmış, mahlaslı hece şiirlerinden oluşuyor. İçinde Türkiye birincisi olduğu onlarca şiir var. 2012 Nisan’ında EkinsanatYayınevinden çıktı.“Yağmurdaki Düş İzleri” adlı öykü kitabı 2014 Ocak ayında Ankara Ürün Yayınevi tarafından yayımlandı.“Pembe Düşler Sandalı”adlı şiir kitabı 2015 Ocak’ında Ekinsanat Yayınevinden çıktı.

İhsan Işık’ın hazırladığı Elvan Yayınları Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisinde; ayrıca çeşitli antolojilerde yer aldı. Ötekileriz Sanat Grubu’nun bilimsel olarak yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin en önemli 100 kadın şairi arasındadır. Çukurova Halk Ozanları Kültür ve Araştırma Derneği Başkanlığında bulundu. Türkiye’deki Halk Ozanı Dernekleri arasında ilk ve tek kadın başkan oldu.5 Mayıs 2012’de Türkiye’de “Yılın Şairi”olarak seçildi. Sayısız ödüller kazandı. Şiirleri yurt içinde ve yurt dışında pek çok besteci tarafından bestelendi. Hakkındaki yazılar, şiirleri ve yazıları çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı.

Türkiye’de ulusal ve yerel çeşitli gazetelerde, dergilerde, internet sitelerinde yazıları ve şiirleri yayınlanmaktadır.Adana’da yayımlanan Söylem Aylık Kültür ve Sanat Dergisi’nin yazı kurulunda görev yapmaktadır. Ankara’da yayımlanan Ekin Sanat Aylık Edebiyat ve Düşün Dergisi’nin, Aydın Söke’de yayımlanan Sarı Zeybek Edebiyat Kültür ve Sanat Dergisi’nin, Gaziantep’te yayımlanan Kumru Dergisi’nin, Gümüşhane’de yayımlanan Herfene Edebiyat Dergisi’nin Adana sorumlusudur. Avrupa’da 21.000 adet basılıp beş ülkede satılan Avrupa Gaziantep’te Değişim Rüzgârı Dergisi’nin ve Avrupa’da 21.000 adet basılıp satılan Avrupa Olay Gazetesi’nin köşe yazarıdır.Almanya’da yayımlanan Avrupalı Türklerin Gür Sesi Avrupa Türk Haber Gazetesinin, Türkiye’nin Yazar Portalı Bilgi Ağı’nın, Milliyet Blog’un, Çukurova Türk Haber Gazetesi’nin, köşe yazarlarındandır. Azerbaycan’ın Kültür ve Edebiyat Portalı’nın Türkiye temsilcisidir. Geçmişte Gazette Gazetesi’nde, Son Nokta Gazetesi’nde ve Çukurova Metropol Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmıştır. Yurt içinde ve yurt dışında bazı gazetelerde köşe yazarlığı dışında şiir köşeleri de hazırlamaktadır.

YAYIMLANAN ESERLERİ:

01. Çiçek Açtı Yalnızlığım (Şiir Kitabı) Özgün Yayınevi

02. Canım Türkiye’m (Şiir Kitabı) Malcan Ajans FG Yayınevi

03. Güz İkindisi (Şiir Kitabı) Ekinsanat Yayınevi

04. Çocukluğum Sende Kaldı İstanbul (Şiir Kitabı) Ekinsanat Yayınevi

05. Yağmurdaki Düş İzleri ( Öykü Kitabı) Ürün Yayınevi

06. Pembe Düşler Sandalı (Serbest Şiirler)

YAYIMLANMAYA HAZIR ESERLERİ:

01. Bir Kalp Bıraktım Sana (Hece ölçüsüyle yazılmış aşk şiirleri)

02. Yarası Islak (Şiirler)

03. Aşkı Heceledim (Hece ölçüsüyle yazılmış aşk şiirleri)

04. Gülen Çizgiler (Şiirler)

05. On Dilde Harika Ufuk Şiirleri (Başka Dillere Çevrilmiş Şiirleri)

06. Melekler Şahit Olsun (Mistik Şiirler)

07. Çocuklar İçin Tiyatro Oyunları (Tiyatro-oyun-oyunca)

08. Uçurtma ile Kuş (Çocuk Hikâyeleri)

09. Gökkuşağı (Çocuk Şiirleri)

10. Merhamet (Öyküler)

11. Az Gittim Düz Gittim( Makale, deneme, gezi, anı, röportaj… )

12. Çocuklarıma Masallar (Masal)

13. Kara Gezgin (Masal)

14. Halk Hikâyeleri (Derleme)

15. İl İl Türkiye Şiirleri (Türkiye’mize, illerimize, ilçelerimize şiirler)

16. Adana Sevdası (Tanıtım Turizm Kültür Sanat Eseri)

ŞİİRLERİ VE YAZILARI AŞAĞIDAKİ DERGİLERDE YER ALMIŞTIR:

01. Ekinsanat Dergisi

02. Sarı Zeybek Dergisi

03. Söylem Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

04. Türkiye Sevdası Dergisi

05. Aykırısanat Dergisi

06. İmgelem Dergisi

07. B H Sanat Dergisi

08. Alkış Dergisi

09. Maki Edebiyat Dergisi

10. Yalınayak Sanat Dergisi

11. Avrupa’da Değişim Rüzgârı Dergisi

12. Kumru Edebiyat Dergisi

13. İçel Sanat Kulübü Dergisi

14. Tay Dergisi

15. Aydın Efesi Dergisi

16. Lül Sanat Dergisi

17. Alternatif Sanat Dergisi

18. Çağdaş Yaşam Aylık Kültür Sanat Edebiyat Dergisi

19. Ortanca Edebiyat Dergisi

20. Çukurova Lobisi Dergisi

21. Çukurova’dan Dünyaya Kadirli Dergisi

22. Tmolos Edebiyat Dergisi

23. Kültür Çağlayanı Dergisi

24. Öğretmenim Dergisi

25. Kum Edebiyat Dergisi

26. Hayal Kültür Sanat Edebiyat Dergisi

27. Yorum Edebiyat Sanat

28. Hisler Bulvarı Sanat Edebiyat Müzik Dergisi

29. Kümbet Dergisi

30. Çıngı Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

31. Havuz Dergisi

32. Erciyes Dergisi

33. Kasaba Sanat Edebiyat ve Kültür Dergisi

34. Kasabadan Esinti Dergisi

35. Edebiyat Yaprağı Dergisi

36. Berfin Bahar Aylık Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

37. Sunak Kültür ve Yazın Dergisi

38. Şilep Dergi

39. Bizim Ece Dergisi

40. Kümbet Altı Dergisi

41. Çalı Kültür Sanat Dergisi

42. İşçi Emeklileri Dergisi

43. Değer Dergisi

44. 4 Mevsim Kültür Sanat Edebiyat ve Haber Dergisi

45. Usare Üç Aylık Kültür Sanat Edebiyat Dergisi

46. Yeni Dönem Aylık Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

47. Herfene Edebiyat Dergisi

48. Hece Taşları Dergisi

49. Nif Sanat Dergisi

50. Üvercinka

YER ALDIĞI ANTOLOJİLER:

“20. Yüz Yıl Halk Şairleri”

Hazırlayan: Yardımcı Doçent Dr. Bekir Sami Özsoy

“Dünden Bugüne Çukurova Şairleri”

Hazırlayan: Mustafa Emre

“Adana’da Kültür Sanat İnsanları”

Hazırlayan: Mustafa Emre

“Yaşayan Çukurovalı Âşıklar ve Geleneğe Tabi Olan Halk Şairleri Antolojisi”

Hazırlayan: Mansur Ekmekçi

”Sarıkamış Destanları’’

Yardımcı Doçent Doktor Bekir Sami Özsoy

“Turuncu Antoloji 2008″

Hazırlayan: F G Yayınevi (Malcan Ajans)

“Ankara Rüzgârı Antolojisi 2008″

Hazırlayan: Ahmet Eroğlu

“Aşk ve Hasret Şiirleri Antolojisi” 2008

Hazırlayan: Yılmaz Karamersin (Gündüz Kitabevi )

“Sonsuzluğa Yürüyüş” (Muhsin Yazıcıoğlu Şiirleri Antolojisi) 2009

Hazırlayan: Sivas Belediyesi

“Azerbaycan Şiirleri Antolojisi” 2009

Hazırlayan: Azerbaycan Bakü Vektör Uluslararası İlim Merkezi

“Dünya Barışına Çağrı Grubu Şiir Antolojisi 1 ” 2009 “Barış Çağrısı”

Hazırlayan: Gökmen Yılmaz Erdem

“Dünya Barışına Çağrı Grubu Şiir Antolojisi 2 ” 2011 “Barış Çağrısı”

Hazırlayan: Gökmen Yılmaz Erdem

“Şairler Seçkisi Şiir Antolojisi” 2011

Hazırlayan: Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği

“Çukurova’da Şiir Şiirde Çukurova” 2 Cilt 2011

Hazırlayan: Dr. Ömer Uluçay

“Yozgat Sevdası” 2011

Hazırlayan: Ahmet Sargın (Yozgat Şair ve Yazarlar Birliği Yayını)

“Şairler Atışma Antolojisi” 2011

Hazırlayan: Anadolu Kültür Sanat ve Mozaik Derneği

“Kapadokya Şiir Şöleni Antolojisi” 2011

Hazırlayan: Ayşe Paslanmaz

“Amasya Sevdası” 21 Mart 2013

Hazırlayan: Müzeyyen Keskin

“Amasya Sevdası” 21 Haziran 2013

Hazırlayan: Müzeyyen Keskin

“Aydın Şiirleri Antolojisi” 2013

Hazırlayan: Şükrü Öksüz (Aydın Belediyesi Kültür Yayını)

“Sazın Ve Sözün Sultanları” 2013

Hazırlayan: Dr. Fatma Ahsen Turan – Gazi Üniversitesi

“Uluslararası Şair Bakışlı Kalemler Antolojisi – 1” 2014 Ocak

Hazırlayan: Sultan Özateş

“Hocalı Şiirleri Antolojisi” 2014 Şubat

Türk Ocakları İzmit Şubesi – BAYŞAD

“Şairler Seçkisi Şiir Antolojisi” 2014 Nisan

Hazırlayan: Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği

“Buharkent Şiirleri Antolojisi” 2014 Ağustos

Hazırlayan: Şükrü Öksüz – Naim Özdamar

“Bir Millet İki Devlet Bayraklarda Hilalimiz Türkiye- Azerbaycan Kadın Şairler Güldeste 1” 16 Kasım 2014

Prof. Dr. TamillaAbbashanlıAliyeva – Rabia Barış Köken – Fatma Bahar Halıcı Gökfiliz

“Amasya Sevdası” 24 Kasım 2014

Hazırlayan: Müzeyyen Keskin

“Uluslararası Şair Bakışlı Kalemler Antolojisi – 2” 2015

Hazırlayan: Sultan Özateş

“Amasya Sevdası” 2014 Aralık

Hazırlayan: Müzeyyen Keskin

“Denizli Şiirleri Antolojisi” 2014 Aralık

Hazırlayan: Safiye Samyeli

“Nevruz Çiçekleri” Uluslar Arası Şiir Antolojisi 2015 Şubat

Şemsettin Kuzeci

“Âşıkların Dilinden Sarıkamış” Sarıkamış Şiirleri Antolojisi 2015

Hazırlayan: Profesör Doktor Bingür Sönmez

YER ALDIĞI ANSİKLOPEDİ VE KİTAPLAR:

* İhsan Işık’ın hazırladığı Elvan Yayınları Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi’nin 11. cildinde; çeşitli antolojilerde yer aldı. (2009)

* Ayrıca Samsun’da Yaşayan Şavşatlılar Rehberi’nde “Cana Cansın Türkiye’m” şiiri ön kapak içinde yayınlandı. 2009

* Muhsin Durucan’ın hazırladığı “Bir Sevdadır Azerbaycan” adlı Gezi Yazıları kitabında “Can Azerbaycan” adlı şiirine ve gezi fotoğraflarına yer verildi. (2014)

* Adalet Bakanlığı tarafından çıkartılan ve Türkiye’deki bütün hapishanelere gönderilen Değer Dergisi’nde Aralık 2014’te “Hoşgörü” adlı şiiri yer almıştır.

BESTELENEN ŞİİRLERİ:

01. Ayrılık Yaman Allah’ım (Hamza Kaya )

02. Gel Barışalım (Hamza Kaya)

03. Adana Methiyesi (Hamza Kaya)

04. Bahar (Hamza Kaya)

05. Dayanamam Yokluğuna (Hamza Kaya)

06. Neye Yarar (Hamza Kaya)

07. Cesaretin Yoksa (Hamza Kaya)

08. Adana’mı Özledim (Hamza Kaya)

09. Gönül Kapım (Bülent Kuşçu) TSM Kürdi

10. Anadolu’ya Selam Olsun ( Âşık Turan Aktaş)

11. Efsane Şehir Sivas (Âşık Derdiyar Murat Tanrıverdi)

12. Bir Gece Yarısı (Âşık Derdiyar Murat Tanrıverdi)

13. Son Kez Öpüyorum (Âşık Derdiyar Murat Tanrıverdi)

14. Gel Barışalım (Nazmi Uzan)

15. Ayrılık Yaman Allah’ım (Nazmi Uzan)

16. Hacı Bektaş Yaşıyor (Turabi Kaya)

17. Pirim Hünkârım (Turabi Kaya)

18. Gönüller Fatihi Bektaşi Veli (Turabi Kaya)

19. Müebbet (Mesut Eray) TSM

20. Unutmam Seni (Cengiz Atılgan) TSM Uşşak

21. Sen Beni (Selma Esmeray Konuralp) TSM

22. Can Azerbaycan (Sevinç Tofiqqızı)

23. Türkiye’m (Sevinç Tofiqqızı)

24. CanciçeğimNerdesin(Murat Duman) TSM Hicaz

25. Ayrılık- Gitme Kal Diyorum Dinlemiyorsun (Bülent Kuşçu) TSM Nihavend

26. Uyan Dünya Filistin’de Ölüm Var (Cemil İşler- Şençalar)

27. Uyan Dünya Hocalı’da Ölüm Var (Cemil İşler- Şençalar)

28. Sensin Türkiye’m (Ozan Fedai Koç)

29. Ey Aşk (Beyza Başar)

30. Gel Hadi (Beyza Başar) TSM