AÇIKKARA YARIŞMA ACANSI

Yurt içinde ve yurt dışında hemen hemen her gün yapılan şiir, hikâye ve roman yarışmaları yeteri kadar duyurulamadığından kıyıda köşede kalmış, yazdıkları ile gün yüzüne çıkmayı bekleyen eser sahiplerinin işini kolaylaştırmak için dergimiz bünyesinde bir acans kurmaya karar verdik.
Gayemiz Türk Edebiyatı’na önemli eserler kazandırmak üzere klavye erbabının önünü açmaktır. Ayrıca henüz bilgisayar kullanmasını bilmeyen ve yazdıklarını ücret karşılığında başkalarına yazdırarak zaman kaybı yaşayan yazarlarımızın çizgili kâğıda yazdıklarını bilgisayar ortamına aktararak yarışmaya katılmalarına da destek olunacaktır.
Acansımız aşağıda belirtilen kategorilere göre göre hizmet sunacaktır.
Şiir yarışmasına katılacak şair adayları için sunulan hizmetler:
a-Hece ölçüsüyle (7, 8, 11, 14 ve 16’lı hece ölçüleri) yazılan şiirlerin tamiratı yapılacak, ölçü ve kafiyelerinin tastamam olması sağlanacaktır. Şiirlerde daha önce kullanılmamış ayaklar kullanılacak olup ters, düz, çapraz ve amuda kalkmış ayak kullanmak isteyenler şayak ayak kullanmak isteyenlerle karıştırılmayacaktır.
b-Dileyen yarışmacıların şiirleri İsmet Özel ağzına çevrilerek yazılanlara anlam derinliği kazandırılacaktır. c-Şair adayının talebi halinde yarışmanın konusuna göre şiir akrostiş olarak yazılacaktır.
d-Hiciv tarzında yazılan şiirlerde galiz küfür taşıyan kelimeler ayıklanarak yerine edebe mugayir kelimeler kullanılacaktır.
e-Aruz ölçüsünde yazıldığı zannedilen ama aruz kalıplarının dışına çıkan şiirler, Eski Türk Edebiyatı profesörleri tarafından tetkik edilerek jürinin işi kolaylaştırılacaktır.
Hikâye yarışmasına katılacak yazar adayları için sunulan hizmetler:
a-Hikâyenin konusu yarışma şartlarına uygun hale getirilecektir.
b-Öyküleştirilmiş hikâyeler birbirinden ayrılarak bir başka hikâyenin öykünmesine sebebiyet verebilecek karışıklıklardan ayıklanacaktır.
c-Usta hikâyecilerin öykülerinden alınan ilhamla bir karışım yapılarak hikâye özgünleştirilecektir.
d-Yarışmaya katılacak hikâyeler usta hikâyecilerin ön eleme ve tamiratlarından geçtikten sonra yarışmaya hazır hale getirilecektir.
e-Dileyen yarışmacının hikâyesi, metnin içine Kahraman Tazeoğlu havası katılarak genç kızların hoşuna gidecek şekilde denemeleştirilecektir. R
oman yarışmasına katılacak yazar adayları için sunulan hizmetler:
a-Roman, klasik roman havasından kurtarılarak, Zeybek, Adana Üç Ayak, Lorke ve Harmandalı ile zenginleştirilecektir.
b-Cengiz Aymatov, Amin Maalouf, Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk romanlarından esinlenilerek romanın orijinal hale getirilmesi sağlanacaktır.
c- Roman jürisi Romanyalı roman eleştirmenlerinden oluşturulacaktır.
d- Roman kahramanları sizin belirleyeceğiniz karakteristik özelliklere sahip kişilerden seçilecektir.
e- Yarışmalara katılacak romankeşler, romanın incelikleri hakkında İskender Pala tarafından Romanda Etik ve Estetik Değerler üzerine bir haftalık kampa tabi tutulacaklardır.