tosayad

9-10 Ekim 2015 tarihleri arasında “Erzurumlu Emrah’tan Cahit Külebi’ye Halk Aşıkları ve Şiir Şöleni”nin altıncısı yapıldı. Şölenin diğerlerinden önemli bir farkı, halk aşıklarının programlarının daha zengin bir şekilde yer alması ile birlikte Tokat ve Niksar’da gerçekleştirilen “Okur-Yazar Buluşmaları” oldu.Bu anlamlı etkinlikleri ilk kutlayan da Türk Edebiyatının mümtaz şahsiyeti Cahit KÜLEBİ’in halen Kıbrıs’ta yaşayan oğlu Ali KÜLEBİ oldu. Bizlere gönderdiği mesajında bu tür çalışmalarının önemini şöyle vurgulamıştı:
“Çok saygıdeğer Niksarlı hemşehrilerim;
Anadolu topraklarında kurulmuş olan iki Türk Devletine başkentlik yapan güzel Niksar’ımızda yıllardır süregelen “Erzurumlu Emrah’tan Cahit KÜLEBİ’ye Halk Aşıkları ve Şiir Şöleni”nin bu yıl da şanına yakışır şekilde kutlanmasından dolayı sevinç ve gurur duyuyorum.
Halen KKTC’de bulunmam ve sağlık durumumun uygun olmamasından dolayı çok istediğim halde bu çok anlamlı şölene katılamamamın üzüntüsünü yaşıyorum.
Babamın yaşantısının en mutlu günlerini geçirdiğini şiirlerinde yansıtmış olduğu Niksar’da onu ve çok sevgili eşi Fatma Süheyla Külebi’yi sizlere emanet etmiş olmanın huzuru içindeyim.
Türk Edebiyatına ve folkloruna çok katkısı olacağına inandığım ve süreç içinde Niksar’ımızı, Türk kültüründe özel ve hak ettiği yere taşıyacak bu artık gelenekselleşmiş şölenin düzenleyicilerini kutluyor,
Saygıdeğer Belediye başkanımız Özdilek Özcan, Saygıdeğer Kaymakamımız Selami Kapankaya ve Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği ile bu şölen için emeği geçen herkesi kutlayıp teşekkürlerimi sunuyor ve başarılar diliyorum.
Yine bu vesile ile annemi ve babamı emanet ettiğimiz sevgili ve çok vefalı Sayın Niksarlı hemşehrilerimize de en derin saygılarımı arz ederim.”
8 Ekim günü Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen Okur-Yazar Buluşmaları çerçevesinde:
Tokat İbn-i Kemal İlkokulu’nda Türk Edebiyatının sevilen isimlerinden Bestami YAZGAN, şiirlerini ve masal kitaplarından bazı örnekleri TOŞAYAD şairlerinden Sündüs Arslan Akça ile birlikte öğrencilere sundular. Söyleşinin bitiminde kitaplarını imzaladılar. Bu okuldaki etkinliğe Salihli’den Bizim Ece Dergisi Şair-Yazar Ahmet Otman da katılarak, öğrencilere Manisa’dan getirdiği kitap ve bazı hediyeleri takdim etti.
Gazi Osman Paşa Ortaokulu’nda düzenlenen programa Gümüşhane’den Araştırmacı-Yazar Talat ÜLKER ile birlikte TOŞAYAD üyesi, eser sahibi şairlerimiz Nihat Aymak ve Metin Falay katıldılar.
Gazi Osman Paşa Lisesi’ndeki Okur-Yazar Buluşmaları için konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Doç. Dr. Ahmet Tevfik OZAN ve TOŞAYAD üyesi, Eğitimci-Şair Mahmut Hasgül katıldılar.
TOBB Ortaokulu’ndaki programda Şair Yazar Bestami YAZGAN ve Eğitimci-Yazar Mahmut Hasgül öğrencilerle söyleşi yaptıktan sonra eserlerini imzaladılar.
Aynı gün akşamı Türkiye’nin dört bir yanından gelen halk âşıkları ve şairlerimiz TOŞAYAD Başkanı Remzi Zengin’le birlikte Tokat’ta yayın yapmakta olan Güneş TV’yi ziyaret ederek Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği’nce periyodik olarak gerçekleştirilen “Kültür Sofrası”na katıldılar. Moderatörlüğünü Eğitimci-Yazar Hasan Akar ve Mahmut Hasgül’ün yaptığı programa, Doç. Dr. A. Tevfik Ozan, Bestami Yazgan, Talat Ülker, Ahmet Otman, İbrahim Düğer, Sündüs Akça, Aşık Kaptanî, Aşık Muhsin Yaralı katıldılar.
9 Ekim Cuma günü etkinlikler Niksar’da devam etti. Şairler ve halk aşıkları Niksar Belediye Başkanı Özdilek ÖZCAN ve Niksar Kaymakamı Selami KAPANKAYA’yı makamlarında ziyaret ederek Türk-kültür ve sanatına verdikleri desteklerden dolayı teşekkür edip eserlerini sundular.
Okur –Yazar Buluşmaları için: Niksar Fen Lisesi’nde Talat Ülker, A. Tevfik Ozan, Kenan Yavuzarslan; Niksar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde: Ahmet Otman, Sündüs Arslan Akça ve Şerare Kıvrak; Niksar Kaya-İsmet ÖZDEN Ortaokulu’nda; Niksar TOKİ Ulucan Ortaokulu’nda, Bestami Yazgan, Mahmut Hasgül; Niksar İmam Hatip Ortaokulu’nda,İbrahim Düğer ve Remzi Zengin; Niksar Anadolu Lisesi’nde, Yahya Akengin, Vedat Fidanboy, Nihat Aymak söyleşilere katılıp eserlerinden imzaladılar.
Niksar Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen sunumunu Melek Temel’in yaptığı “Halk Âşıkları Şöleni”nde Azerbaycan’dan Âşık Gara Borçalı, İzmir’den Âşık Ensar İpek, Aydın’dan Âşık Muhsin Yaralı, Sivas’tan Âşık Kaptanî ve Âşık Eserî sahne aldılar.
Programlar çerçevesinde aynı gün Karadeniz bölgesinin Türkleştirilmesi ve Müslümanlaştırılması için büyük mücadele veren Niksar’da medfun Ahi Pehlivan’ın anıt mezarının açılış töreni yapıldı. Törende Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü uzmanlarından Bekir Yeğnidemir Ahi Pehlivan’la ilgili bilgi sunumu yaptı. Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan ve Niksar Kaymakamı Selami KAPANKAYA’nın teşekkür konuşmalarından sonra Niksar Müftüsü Ali Canpolat tarafından yapılan dua sonrası kurdele kesilerek anıt mezarın açılışı yapıldı.
Protokol, katılımcılar, şairler ve halk aşıkları Erzurumlu Emrah ve Cahit Külebi’nin anıt mezarlarını ziyaret ettiler.
Akşam, Vakıf Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Erzurumlu Emrah’tan Cahit KÜLEBİ’ye Halk Aşıkları ve Şiir Şöleni’ne “Niksar Kaymakamı Selami KAPANKAYA, Niksar Belediye Başkanı Özdilek ÖZCAN, ilçe Emniyet Müdürü Zeki Akyol, 22.Dönem Tokat Milletvekili İbrahim Çakmak,Niksar Eski Belediye Başkanı A.Duran Ünverdi, Vakıflar Eski Genel Müdürü Yusuf Beyazıt katıldılar. Gecenin açılış konuşmalarını Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Remzi Zengin ve Niksar Belediye Başkanı Özdilek ÖZCAN yaptılar.
Sunumunu Eğitimci-Yazar Mahmut Hasgül’ün yaptığı programda Ankara’dan TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin, İstanbul’dan Bestami Yazgan, Elazığ’dan, A. Tevfik Ozan, Ankara’dan Vedat Fidanboy, Gümüşhane’den Talat Ülker, Kırşehir’den İbrahim Düğer, Manisa’dan Ahmet Otman, Artvin’den Gülden Taş, Ankara’dan Gülten Ertürk, Van’dan, Gökmen Sakin, Samsun’dan Kenan Yavuzarslan, Tokat’tan Sündüs Akça, Şerare Kıvrak, A. Turan Erdoğan, Nihat Aymak, Rasim Yılmaz, Metin Falay, Hasan Akar, Niksar’dan Ahsen Arslan, Sivas’tan Aşık Kaptanî, Aşık Eserî, İzmir’den Aşık Ensar İpek, Aydın’dan Aşık Muhsin Yaralı, Azerbaycan’dan Aşık Gara Borçalı sahneye çıkarak duygularını saz ve sözleriyle dinleyicilerle paylaştılar.
Program, “VI.Cahit KÜLEBİ Anadolu ve Memleketime Bakış Şiir Yarışması”nda dereceye giren Miraç Furkan Bayar ve Talat Ülker’e verilen ödüllerle şair ve halk aşıklarına verilen plaket töreni ile sona erdi.
10 Ekim Cumartesi günü misafirlere kültür gezisi düzenlendi. Niksar Arsenal Yer altı şehri, Ulu Cami, Kırgızlar Kümbeti, Niksar Kalesi, Çöreği Büyük Camii, Melik Gazi Türbesi, Çamiçi Yaylası planlanan yerler arasında yer aldı.
Bize düşen, değerli katılımcılarla birlikte bu güzel etkinliklere sonsuz desteklerini veren Niksar Belediye Başkanı Özdilek ÖZCAN, Niksar Kaymakamı Selami KAPANKAYA, Niksar Belediye Başkan Yardımcısı Celal Şahin, Fatih Dönmezoğlu, bizleri yanız bırakmayan Bekir Yeğnidemir, Hüseyin Yeğnidemir, M. Necati Güneş. Akmandar Demirci, Kültür Müdürlüğü personellerinden Ersin Ertubay, Ayhan Demircioğlu, Mehmet Türkü, Özcan Er, Merve Aydemir ve diğer emeği geçenlere en içten teşekkürlerimizi sunmaktır.