İLESAM Tokat İl Temsilciliği, Gaziosmanpaşa Üniversitesi İLESAM Temsilciliği ve Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği koordinesiyle 26 Ocak 2012 Cumartesi akşamı Tokat’taki bir mahalli televizyonda tarihe Kara Ocak olarak geçen 20 Ocak 1990 yılında Azerbaycan’ın bağımsızlığı için kendilerini tankların önüne atan ve Sovyet askerleri tarafından acımasızca katledilen 143 Azerbaycan Türkü ile Karabağ’da Şusa’da, Hocalı’da canlarınıfeda eden tüm şehitler saygı ile anıldı.
Aynı program çerçevesinde Erzurum ve Kars’ın Ermenilerden ve Ruslardan alınmasında büyük katkıları olan Doğu Cephesi Komutanlarından Kazım Karabekir Paşa da aramızdan ayrılışının 65.yılında rahmetle anıldı.
Programa Tokat İLESAM İl Temsilcisi Araştırmacı-Yazar Hasan Akar, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Temsilcisi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Alpaslan Demir, İLESAM İl Denetleme Kurulu ÜyesiEğitimci-Yazar Mahmut Hasgül ve Araştırmacı-Yazar Ahmet Divriklioğlu katıldı.
Televizyon programında Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Demir, Anadolu’daki Ermeni mezaliminin sebep ve sonuçlarını örneklerle dile getirirken; Araştırmacı-Yazar Hasan Akar, Türk Diplomatlara yapılan saldırıları, Azerbaycan’da meydana gelen Ermeni katliamının öncesini; Araştırmacı-Yazar Mahmut Hasgül, Karabağ, Hocalı ve Şusa’daki katliam ve göçleri, 20 Ocak olaylarını; Araştırmacı Yazar Ahmet Divriklioğlu da bugünkü Azerbaycan yönetiminin Ermenistan politikaları ve İLESAM ‘ın 2012 Eylül ayında Azerbaycan’a düzenlediği gezideki izlenimlerini ve Şehitler Hıyabanındaki dramı görüntüler eşliğinde izleyicilerle paylaştı.
İki saat süren anma programında ayrıca Kazım Karabekir Paşa’nın Doğuda Ermeni ve Ruslara karşı verdiği mücadele, Ermenilerin katlettiği Türklerden kalan yetim çocukların eğitimi, Gürbüzler Ordusunu kurması ve ülkeye kazandırılması değişik yönleriyle anlatılarak, döneme ait resimler Paşa’nın yazdığı ve Gürbüzler Ordusunun kurmuş olduğu bandonun seslendirdiği Türk Yılmaz Marşı ile birlikte izleyicilere aktarıldı.