13669180_945651712210171_5658555951144848276_n

Gönülden kurulan dostluklarla başlar aslında her güzel hikâye. Tokat’ta 2015 Temmuz’unun sıcak, güzel bir günü çok değerli eğitimci ve gönül insanı Sayın Mehmet Akça Hocam ile karşılaşmak ve tanışmak kısmet oldu. Domaniç’te doğmuş, büyümüş olmamın verdiği heyecanla yaptığımız sohbetler sırasında Domaniç’ten, Hayme Ana’dan, Domaniçli Habibe Hatun’dan açıldı söz. Sonrasında Mehmet Hocamın vesilesiyle de bir o kadar kıymetli Araştırmacı-Yazar Hasan Akar Hocamla başlayan ve devam eden dostluklar silsilesi. Daha önce yine Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği’nce yayınlanan Kümbet Dergisi’nde, Hayme Ana ve Domaniç’li Habibe Hatun’u konu alan değerli dostum ve Domaniç aşığı Tahir Turan’ın “Kuruluşun Toprağı Domaniç, Yiğit Ana Dolu” başlıklı yazısının yayımlanmasıyla temelleri atılan kültür köprüsü.
Kurulan bu dostluklar vesilesiyle başta Remzi Zengin Bey olmak üzere birbirinden kıymetli Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği ve Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Tokat İl Temsilciliği gönültaşlarının desteğiyle 20 Mayıs 2016 tarihinde Domaniç’te ‘’Domaniç Tarih ve Kültürü’ne Bir Bakış’’ konulu panel gerçekleştirdik. Bu gönül ve kültür köprüsünün Domaniç ayağı ise Domaniç Belediyesi, Kayı Boyu Domaniç Kültür Derneği ve Domaniç Kültür Evi tarafından inşa edildi. Domaniç’te gerçekleştirdiğimiz program Eskişehir Kültür Derneği Mehteran Takımı’nın tarihi yaşayarak ve yaşatarak gerçekleştirdiği, büyük beğeni kazanan konser ile başladı. Bunu Domaniç Belediyesi Konferans Salonu’nda Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencileri Recep Sav ve Burak Kodu’nun Tokat’ın Onbeşlilerinden aldıkları ruhu tüm Türk Dünya’sında “Üşüyen” kardeşlerimize ve Kütahya’nın Pınarları’na taşıyan konserlerini tarifsiz duygularla dinleyiş takip etti. Hayme Ana’nın otağına, Ertuğrul’un ocağına olan vefasını nakış nakış duygularla işleyen Şair Rasim Yılmaz’ın şiirleri otağın başköşesinde yerini aldı.
Salonun tıklım tıklım olduğu, tarih kokan gecede Domaniç’in ve Domaniç insanının uzun yıllar hasretle beklediği kendi serüvenini ve tarihini Araştırmacı-Yazar Necati Güneş, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alparslan Demir, Araştırmacı-Yazar İsmail Kartal ve Araştırmacı-Yazar Hasan Akar Hocalarımızdan dinleme fırsatını bulduk.
Aslında bu hikâyeye yeni demek hem Hayme Ana’ya hem de Gazi Osman Paşa’ya büyük saygısızlık ve vefasızlık olur. Hayme Ana’nın otağından, Ertuğrul’un ocağından başlayan bu kutlu yürüyüş, yüzyıllar sonra Tokat’ın Türk Milleti’ne eşsiz armağanı olan Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa ve diğer nice kahramanlar tarafından devam ettirilmiştir. Gazi Osman Paşa’nın şahsında Tokat bu kutlu otağa ve ocağa vefa borcunu Plevne’de öderken, O’nun torunları da bugün bu anlamlı vefa borcunu Domaniç’te başlatılan kültür seferberliğine yaptıkları katkılarıyla ödemeye çalışmışlardır. Bugünden sonra da şüphesiz bu gayretin içinde olacaklardır.
Domaniç’in eşsiz doğasını, kadim kültürünü ve Kayı’nın saf ve güzel yürekli insanlarını tanımak ve tanıtmak adına çıkılan bu yolda gerçekleştirilen “Domaniç Tarih ve Kültürü’ne Bir Bakış Paneli”nde emeği geçen Kayı Boyu Domaniç Kültür Derneği Başkanı Sayın Muharrem Tunç ve dernek üyelerine, Domaniç Belediye Başkanı Sayın Sahvet Ertürk’e, Domaniç Kaymakamı Sayın Bünyamin Karaloğlu’na, Domaniç Kültür Evi sorumlusu Arkeolog Nil Bal’a, organizasyonun gizli kahramanı Alpaslan Turan’a, değerli dostum Tahir Turan’a, Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Sayın Remzi Zengin’e, Araştırmacı-Yazar Necati Güneş’e, GOP Ün. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Demir’e, Araştırmacı-Yazar İsmail Kartal’a, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Tokat İl Temsilcisi Hasan Akar’a ve Şair Rasim Yılmaz’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.