dergi

EDİTÖRDEN
2015 yılının ikinci çeyreğinde 36. sayımızda sizlerle birlikte olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türk dergiciliğine vermiş olduğu katkının yanı sıra sizlerden her geçen gün biraz daha artan destekler, çıktığımız bu yolda bizlere büyük bir güç veriyor. Sayısı her geçen gün çoğalan magazin dergilerinin yanı sıra Anadolu’dan bir nevruz çiçeği gibi açan kültür-sanat ağırlıklı KÜMBET Dergisi artık Türk Dünyasının ve ülkemizin saygın dergileri arasında yer alıyor. Bu sebeple gerekli desteği veren kurum ve kuruluşlara ve siz değerli okuyucularımıza ne kadar teşekkür etsek azdır.
Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği bünyesinde 1999 yılından beri çıkan Kümbet Dergisi; yayın kalitesi, muhteviyatı ve birbirinden değerli yazı kadrosuyla sizlerin huzuruna gelirken bu sayıdan itibaren aramıza şehrimizden katılan yeni kalemlerle de beraber olmanın müjdesini de sizlere vermenin mutluluğunu yaşamaktadır. Dolayısıyla birlik ve beraberliğin kültürümüze daha güç katacağı inancıyla hareket eden bu kalemlere ailemize sizler adına hoş geldiniz diyoruz.
2015 yılının ilk yarısı yine kültür-sanat çalışmaları ve dergiciliğimiz açısından oldukça hareketli geçti. Şubat ayında kardeş devletimiz Azerbaycan’da 19932de yapılan Hocalı Katliamı’nın 23. yılını, o günlere şahit olan Prof. Dr. Hanım Halilova’nın bu konu üzerinde şehrimize daveti ve Doç. Dr. Alpaslan Demir’le birlikte katıldıkları konferansla başladı. İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif ERSOY’un torunu Selma Argon Hanımefendi İstiklal Marşımızın Kabulünün 94. yılı ve Çanakkale Zaferinin 100. yılı münasebetiyle Tokat’ta “Çanakkale ve Dedem M. Akif ERSOY” konulu bir konferans verdi. Tokat GOP Lisesi tarafından üyemiz, Şair-Yazar Mahmut Hasgül’ün koordinesiyle Kütüphaneler Haftası’nda düzenlenen Kitap Fuarında derneğimiz mensubu yazar ve şairlerimiz okuyucularıyla buluşarak eserlerini açılan stantlarında imzaladılar.
Sarıkamış Harekâtının 100. Yılı nedeniyle Sarıkamış Valiliği’nce tertip edilen etkinliklere derneğimiz ve dergimiz adına A. Turan Erdoğan ve Metin Falay katılırken Bursa–Gemlik’te düzenlenen “Gemlik Âşıklar Şöleni”nde şehrimizi Remzi Zengin, Hasan Akar, Nihat Aymak ve Ahmet Divrikliklioğlu temsil ettiler. Manisa –Salihli “12.Bizim Ece Şiir Şöleni”nde de Remzi Zengin ve Sündüs Arslan Akça yer aldılar. Üyelerimizden, Eğitimci-Yazar A. Turan Erdoğan’ın Tokat Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne atanması kültür ve sanat camiasınca büyük bir memnuniyet uyandırdı. Yeni görevinde tebriklerimizi sunuyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
Niksar Belediyesi ve Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği tarafından beş yıldır büyük bir başarıyla gerçekleştirilen “Cahit KÜLEBİ, Memleketime Bakış Şiir Yarışması”nın altıncısı, dereceye giren eserlerin ödülleri yükseltilerek ilan edildi. Kültür ve sanat alanında ülke çapında yapmış olduğu değerli çalışmalarıyla söz ettiren Niksar Belediyesi’ne buradan bir kez daha teşekkür etmeyi borç biliyoruz.
Derneğimizin ve dergimizin bu süre içerisinde Prof. Dr. Hanım Haliova, M. Akif ERSOY’un torunu Selma Argon ve Sanayici-İş Adamı –Yazar Hami İkiz onuruna kültür-sanat dolu, söyleşili üç kahvaltısı gerçekleştirildi.
Derginin bu sayısındaki muhteviyatına gelince, inanıyoruz ki; akademisyen, araştırmacı ve yazarlar tarafından ortaya konulan her bir makale, araştırma yazısını büyük bir zevkle okuyacak, şair dostlarımızın gül yüreklerinden derleyip sizlere sundukları şiirleri ihtimamla koklayacaksınız.
Yeni bir sayıda buluşmak ümidiyle, şen ve esen kalınız.

Remzi ZENGİN
Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı