20 Ocak 1990 günü Rus’ların Azerbaycan’da yaptığı katliamlar İstanbul’da anıldı.
Anadolu Aydınlar Ocağı, seçkin üye ve misafirleri ile İstanbul, Fenerbahce TCDDY tesislerinde, 20 Ocak 1990 günü Rus’ların Azerbaycan’da yapmış oldukları katliamlar anısına bir tören düzenledi.
19 Ocak 2016 akşamı yapılan etkinlikte, bir konuşma yapan Anadolu Aydınlar Ocağı Genel başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek; ‘20 Ocak veya 20 Yanvar, özgürlük ve bağımsızlık ateşi ile yanan Azerbaycan Türk’ünün azatlık ateşinin alevlendiği gündür. Rus emperyalizmine, sömürüye, zulme başkaldırdığı gündür. Ağır silahlarla, tanklarla 66000 askerle ülkesini işgale gelen, yüzlerce insanın katledildiği o günde Rus’a iman dolu göğsünü siper ettiği gündür’ dedi.
20 Ocak 1990’da ne oldu?
Prof. Öztek, konuşmasına şöyle devam etti:
‘Bağımsızlık aşkı ile yanan bir milyon Azerbaycan Türk’ü, bugünkü adı Azatlık Meydanı olan Lenin meydanında toplandı. Bayrak bir defa kalkmıştı. Bir kere kalkan ayyıldızlı bayrak bir daha inmez sloganı ile Rus’a ve Dünya’ya haykırdı. Öldü, öldürüldü, yaralandı, esir edildi, fakat Rus’ a beklediği korkuyu yaşattı. Çünkü bu bağımsızlık ateşi tüm Sovyet cumhuriyetlerine sıçrayacak Rus imparatorluğu çatırdayacaktı. Nitekim öyle de oldu. Azerbaycan Türk’ü yolundan dönmedi.

26 yıl sonra bugün Azerbaycan Kafkasların ve eski Sovyet imparatorluğunun yıldızı oldu. Kendi toprağından çıkardığı zenginliği kendi ülkesi için, kendi kalkınması için harcama fırsatı buldu. Eskinin ipek yolu, bugün enerji yolu olup, bu yol eskiden olduğu gibi yine Azerbaycandan ve Türkiye’den geçmektedir. Bugün Rusya, Avrupa ve Amerikanın gözü yine bu zenginliklerdedir. Stratejik ortak yoktur. Stratejik sömürücüler vardır. Bu nedenle Türkiye ve Azerbaycan, bölgede oynanan oyunları son derece iyi gözlemlemeli ve değerlendirmelidir’ dedi.

Daha sonra toplantı, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Azerbaycanlı Prof. Dr. Adil Allahverdiyev, Azerbaycan Kültür Evi Başkanı Em. Öğr. Hikmet Elp ve diğer konuşmacıların konuşma ve değerlendirmeleri ile devam etti. Anma programında sinevizyon gösterisi yapıldı. Günün anısına şiirler ve şehitlere rahmet okundu.
Genel Başkan Prof. Dr. İbrahim Öztek, Öğr. Hikmek Elp’e ve Prof. Dr. Adil Alahverdiyev’e birer plaket takdim etti.

Anahtar Kelimeler: Aydınlar OcağıSovyet CumhuriyetiRus20 Ocak 1990Prof. Dr. İbrahim Öztek