“Tek isteğim Tokatlıların mutluluğudur.” / 11.03.2012

Tokat’ta görev yapmış valilerimiz için özel bir sayı çıkarılması kararını aldığımızda bu çalışmanın Tokat siyasi, idari ve kültür tarihi bakımından büyük önem arz edeceğini düşünüyordum. Tokatlılar bu güzel şehre hizmetleri geçmiş valilerimizi tanımalıydı. Hakkı Albayrakoğlu’nu hatırlamalıydı.
Hakkı Albayrakoğlu 1960-1964 yılları arasında Tokat valiliği, 1960- 1963 ve 1968-1972 yılları arasında Tokat Belediye Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Bu vesile ile Sayın Valimiz hakkında bilgi edinebilmek maksadıyla çeşitli kaynakları araştırarak Cinlioğlu Kütüphanesi’nde Sayın Mehmet Ali Cinlioğlu’nun da yardımlarıyla gazete arşivlerini taramak suretiyle bazı bilgilere ulaştık. Hakkı Albayrakoğlu’nun 1921 yılında Kemaliye doğumlu ve 1948 yılında da Kemaliye Kültür ve Kalkındırma Derneği kurucu üyesi olduğunu öğrendikten sonra dernek başkanı Sayın Gönül Önderoğlu ile görüştük ve Gönül Hanım’ın yardımlarıyla Sayın Hakkı Albayrakoğlu ile iletişim kurduk.
Sayın Valimizle görüşmemizi 11 Mart 2012 Pazar günü Heerilife Dergisi Yayın Kurulu Başkanı Sayın Hasan Akar ile birlikte yaptık. İlk görüşmemiz Sayın Ülker Albayrakoğlu (eşi) ile oldu. Sayın Valimizin istirahatta olduğunu ifade etti. İkinci görüşmemiz Sayın Hakkı Albayrakoğlu ile oldu, bizleri telefonda çok hoş ve nazik karşıladı. Ne kadar sevgi ve muhabbet dolu biri olduğu konuşmalarından anlaşılıyordu. Belki bedeni Tokat’tan çok uzaklardaydı ama kalbiyle, ruhuyla sanki yanımızdaydı. Kısa süren görüşmemizde ilk olarak hayat hikâyesi hakkında bilgiler aktardı:
“1921 yılında Kemaliye’de doğdum. Kemaliye İstiklal İlkokulu, Manisa Ortaokulu ve Kütahya Lisesi’nde okuduktan sonra 1944 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldum. Siyasal bilgiler fakültesinden mezun olduktan sonra sırasıyla Ankara Maiyet Memurluğu, Anamur Kaymakamlığı, Ankara Nallıhan Kaymakamlığı, Sinop Ayancık Kaymakamlığı, Iğdır Kaymakamlığı, Ankara Emniyet 1. Şube Müdürlüğü ve İskenderun Kaymakamlığı yaptım. İskenderun Kaymakamlığı’ndan istifa edip üç yıl görevden ayrıldım. Devletin teklifi üzerine 13 Haziran 1960 tarihinde Tokat Valisi oldum. Daha sonra Aydın Valiliği ve Hatay Valiliği yaptım. Hatay’daki görevimden İçişleri Bakanlığı’na geçmek üzere ayrıldım. 1968 Yılında Tokat’tan bağımsız belediye başkanı oldum. Tokat halkına muhabbetim vardı, saygım vardı. Tokatlıya yok diyemedim, kıramadım. Dört yıl belediye başkanlığı yaptım. 1972 yılında emekliliğimi istedim ve Tokat Belediye Başkanlığı’ndan emekli oldum. İzmir’e yerleştim.”
Sayın Valimizin konuşmalarından Tokat’ı ne kadar sevdiği ve özlediği anlaşılabiliyordu. Kendisini Tokat’a davet ettik “Artık yorgunum” diyordu. Ne Tokat’ı ne Tokatlıları ne de mesai arkadaşlarını unutabilmişti. Kendisinden şehrimizde görev yaptığı yıllarla ilgili bazı hatıralarını aktarmasını istedik, bizleri kırmadı:
“En iyi hatırladığım, sevinçle ve gururla hatırladığım hizmetim Tokat’ta korunmaya muhtaç çocuklar için yetiştirme yurdunu açmak oldu. Elli yıldan bu yana kimsesiz çocukların okuması, yetişmesi için hizmet eden bir müessesedir. Tokat’ta en çok sevdiğim işlerden biri budur. Yetiştirme yurdu konusundaki heyecanım hala devam ediyor. Sulusaray Kaplıcaları’nı hatırlıyorum. Daha önce küçük bir kulübeydi, yer altındaydı. Sulusaray’da yaptırdığımız tesisler şehrimize yaptığımız önemli hizmetlerdendi. Birlikte mesai yaptığım arkadaşlarımı da hala en iyi duygularla hatırlıyorum.”
Sayın Valimizin, Tokat’ la ilgili duygu ve düşüncelerini anlatırken ne kadar samimi, hasret dolu ve bir o kadar da heyecanlı olduğu apaçık ortadaydı:
“Tokatlıları halen dostlukla hatırlıyorum. Sevgi ve saygıyla hatırlıyorum. Daima bana yardımcı oldular. Müzahir oldum. Hiçbir kötü hatıram yok. Meslek hayatımda zevk duyarak çalıştığım, halkla muhabbet duyarak kaynaştığım bir yer. Tüm Tokatlılara saygı ve sevgilerimi iletiyorum. Tokat’a hizmetim oldu ise helal olsun. Hiç pişman değilim. Yapılan hizmetler imkân bulunurdu da öyle yapılırdı. Bu bir vazifeydi. Ben bu imkânları iyi kullanmaya, dürüst kullanmaya çalıştım. Vazifemi yaptım. Kimseye sitem edecek durumum yok. Yakında doksan iki yaşıma basacağım. Bu yaşıma kadar olduğu gibi bundan sonra da Tokat’ı daima sevgi ve saygıyla hatırlayacağım.”
Sayın Hakkı Albayrakoğlu ve Tokatlıların karşılıklı sevgi ve muhabbetlerine Sayın Valimizin Tokat’tan ayrıldığı aylara ait gazete yazlarında da şahit oluyoruz. Bu güzel yazılara geçmeden önce Sayın Metin Gürdere’nin “Zamana, Olaylara ve İnsanlara Şahitlik Edenlerin Anlattıklarıyla 20. Yüzyılda Tokat – Bir Şehrin ve İnsanlarının Hikâyesi” adlı kitabında yer alan, Sayın Hakkı Albayrakoğlu’nun Tokat Valiliği dönemine ait bazı bilgi ve hatıralara yer vermek istiyorum.
“Tokatlılar Hakkı Albayrakoğlu ile 27 Mayıs Askeri Müdahalesi’nden sonra Tokat Valisi olunca tanıştı. O dönemde Tokat’ta askeri birlik ve üst rütbeli subay olmadığı için müdahalenin sert ve otoriter yüzünü vali temsil ediyordu. Her ne kadar sağda solda “Ben ihtilal valisiyim” gibi sözler etse de kişilik olarak böyle şeylerden çok uzaktı. Beyefendi, sakin ve düzgün bir insandı. O günlerin şartlarında başka yerlerde DP iktidarının yanlış işlerinin hesabının sorulması adına pek çok haksızlıklar yapılırken, O bunlardan uzak durdu. Yıllar sonra Tokat’lı olmadığı halde Tokat Belediye Başkan adayı olacak kadar olumlu izler bıraktı.”
Adı geçen kitapta Sayın Mustafa Balcı (İşadamı), Sayın Hakkı Albayrakoğlu ile ilgili bilgiler veriyor:
“27 Mayıs Askeri Müdahalesi olunca CHP’liler DP’lileri şikâyet etmeye başladılar. Vali’nin bütün şikâyetleri dikkate alması, kendi görüşleri doğrultusunda hareket etmesi için baskı yapıyor, CHP’nin valisi gibi davranmasını istiyorlardı. Bu şikâyet ve baskılar karşısında Vali Hakkı Albayrakoğlu: “Ben devletin valisiyim” diyerek şikâyetleri ve şikâyet edenleri reddetti.”
Sayın Naci Yazoğlu (İnşaat mühendisi) ise Sayın Hakkı Albayrakoğlu’nun dürüstlüğü ve mütevazılığını şöyle tanımlıyordu:
“Hakkı Albayrakoğlu dürüsttü. Tokat Valisi iken, vali konağından Namık Kemal İlkokulu’na kadar çocuğunu elinden tutarak getirir, O’nu bıraktıktan sonra peşi sıra boş olarak gelmekte olan valilik makamı aracına binerdi. Devleti ve devlet malını korurdu.”
Aynı kitapta Sayın Hakkı Albayrakoğlu’nun valiliği döneminde Tokat’ta voleybolun gelişmesi adına önemli ve gayretli çalışmalar yapıldığını görüyoruz:
“…Dönemin Valisi Hakkı Albayrakoğlu ile Dr. Zeki Akengin Tokat’ta voleybolun devam etmesi için benim voleybol ajanı (il temsilcisi) olmamı teklif ettiler. Teklifi şimdiki Ali Yücel Spor Salonu’nun sportif faaliyetlere açılması şartı ile kabul ettim. O zamana kadar salon spor faaliyetlerinden çok sosyal faaliyetlerde kullanılıyordu…”(Burhan Yamanoğlu)
“1963 yılında Ali İhsan Kalmaz adına düzenlenen bir turnuvaya Ankara, İstanbul, İzmir’in yanı sıra Tokat ili karması da çağrılmıştı. Balıkesir, Eskişehir, Konya, Adana il karmaları da katılıyordu. Günün Valisi Hakkı Albayrakoğlu, Gençlik Spor Bölge Başkanı Dr. Zeki Akengin, Başsavcı Veysi Sami Ünser ve fotoğrafçı Celalettin Peker’in daveti üzerine veteriner hekim Burhan Yamanoğlu valiliğe çağrılarak Tokat ili karması oluşturmak üzere görevlendirildi. Burhan Yamanoğlu’nun çalışmaları ile turnuvaya katıldık. Ankara, İstanbul, İzmir tüm karmaları yenerek birincilik kupası ile Tokat’a dönüldü. Tokat ilinde güreş ve futbolun dışında aktif spor yoktu. Bu kupa ile Tokat ilinde voleybol sporuna karşı büyük ilgi oluştu…”(Güngör Kaya)
Haziran 1964’te Sabah Postası Gazetesi’nde yayınlanan “Valimizin Ayrılık Bildirisi” adlı yazıda Sayın Hakkı Albayrakoğlu Tokatlılara hitap ediyor “Hizmetinizde bulunmuş olmaktan ömrüm boyunca gurur duyacağım” diyordu. Halis Cinlioğlu, 01 Temmuz 1964 tarihinde Sabah Postası Gazetesi’nde “Bir ‘Adam’ Yolcu Ettik” adlı yazısında Tokatlıların sevgi ve muhabbetlerini dile getirmiş Sayın Hakkı Albayrakoğlu’da aynı adlı gazetede bir teşekkür telgrafı yayınlatmıştır.

Valimizin Ayrılık Bildirisi:
“Yurdun bir başka bölgesine tayinimden dolayı Tokat’tan ayrılıyorum. Dört yılı aşan hizmet süremin devamınca, müstesna vasıf ve meziyetlerine hayranlık duyduğum çok muhterem Tokat’lı vatandaşlarımdan, onun bütün müessese ve kuruluşlarında görev almış güzide temsilcilerinden, daima yüksek bir anlayış, vefa, kadirbilirlik ve müzaheret gördüm.
Yine bu müddet içinde birlikte çalıştığım mesai arkadaşlarımın bilgili, feragatli ve vatanperver çalışmalarına şahit oldum. Tokat’a ve Tokatlılara ait anılarım, hatıralarım arasında her zaman en mümtaz mevkii işgal edecektir.
Aranızdan ayrılmak üzere olduğum şu günlerde iyi dileklerimi, en güzel temennilerimi sizlere iletmek istiyorum. Hizmetinizde bulunmuş olmaktan ömür boyu gurur duyacağım. Hepinize gönlümüm dolusunca muhabbetler ve saygılar sunarım.”
Hakkı Albayrakoğlu
Tokat Valisi

Bir ‘Adam’ yolcu ettik
Halis Cİnlioğlu

“Büyük bir kalabalık yemyeşil bir bahçenin içini dışını kaplamış. Herkesin yüzünde bir hüzün var, bazılarının gözleri bile yaşlı. Ölüm mü var burada?
Herkes hatıralar anlatıyor. Herkes “Ne güzel adamdı”, “Böyle birini görmemiştik”, “Ne sabırlı ne alçak gönüllü adamdı” diyordu. Ebediyete göçen birisini mi konuşuyorlardı? Acele acele eve girenler, yeni yeni, telaşlı telaşlı gelenler bir fevkaladeliği gösteriyordu. Kendisine bu telaşlar, bu heyecanlar gösterilen adam kimdi? Sonsuzluğa mı gidiyordu?
Hayır, hayır… Bu adam ölmemişti. Gönlümüzün derinliklerinde ebedi bir yaşama mahkûm etmiştik onu. Evet bu adam bir sonsuzluğa gidiyordu, fakat bu bizim bildiğimiz bir sonsuzluk değil sonu gelmeyen, ucu bucağı bulunmayan bir sonsuzluğa gidiyordu: Yüce Türk vatanının bir köşesinden bir köşesine gidiyordu.
Evet, bu adam değerli valimiz Hakkı Albayrakoğlu idi. Aydın ilimize aydın bir adam olarak gidiyordu. Kelimenin gerçek anlamıyla adam gelmiş, adam gidiyordu. Ondaki “Adam”lık değeri, onu uğurlamaya gelenlerin çokluğundan; ağlayan, sarılan iki tarafında halinden belliydi. O yola dizilmiş gidiyor, arkasından “Uğurlar olsun”, “Allah selamet versin”, “Yolun açık olsun” sesleri de birlikte gidiyordu. Allah, Hakkı Albayrakoğlu’na ve bütün iyi adamlara sağlıklar versin, iyi günler nasip etsin…”

Eski Valimiz Sayın Hakkı Albayrakoğlu’nun Tokat Halkına Teşekkür Telgrafı:
Halis Cinlioğlu/Gazeteciler Cemiyeti Başkanı
“Tokat halkından gördüğümüz çok müstesna ve sıcak ilgiyi hatıralarımızın en güzeli olarak daima minnet ve şükranla anacağız. Yüksek insan meziyetlerinin hayranı olduğumuz Sayın Tokatlılara en iyi dileklerimizin ve saygılarımızın iletilmesine lütfen delaletlerini her vesile ile yardım ve müzaheretine mazhar olduğumuz muhterem matbuatımızdan saygılarımızla rica ederiz.”
Albayrakoğulları

Sayın Hakkı Albayrakoğlu 11.07.1964 tarihinde Aydın’da iken Tokat için “Mektup” adlı 13 kıtadan oluşan bir şiir yazmış ve şiiri 30 Ekim 1964 tarihli Sabah Postası Gazetesinde yayınlanmıştır. “Mektup” şirinde Tokat Kalesi, Yeşilırmak, Behzat Deresi, Topçam Tepesi ve Gıjgıj gibi şehrimizle özleşmiş mekânlara yer verirken Tokat ile birlikte Turhal, Zile, Niksar, Erbaa, Reşadiye, Almus ve Artova için de güzel ithaflarda ve temennilerde bulunmuştur.

“Selam yemyeşil ovaya,
Selam doruğu ormanlı dağına,
Selam kadınına erkeğine,
Selam sevgilerin en gerçeğine…”
diye başlayan şiir yine sevgi dolu sözlerle bitiyordu.

Yüce yüce dağlar ötesinde,
Bir bakır tepside, bir su sesinde,
Her yerde, her şeyde sen varsın Tokat.
Birkaç gün de değil, her gün her saat,
Ağzımızda senin ismin dolaşır.
Tokat unutulmaz, hatıralaşır…

Köyümüze, şehrimize kısacası vatan topraklarımızın her bir köşesinde devletimize ve milletimize hizmeti geçenler asla unutulmayacaktır. Hizmet ettikleri topraklara sevgiyle bağlanan, yıllar sonra dahi bu sevgi bağını hatıralarında yaşatanlar kalbimizde sonsuza dek yaşayacaktır. Sayın Hakkı Albayrakoğlu’nda bu sevgi bağına bir kez dahi şahit olduk. Kendisiyle görüşmemizi sonlandırmadan önce “Tokat’tan bir isteğiniz, bir arzunuz var mı?” diye sorduk. Sayın Hakkı Albayrakoğlu şu cevabı veriyordu: “Tek isteğim Tokatlıların mutluluğudur.”