KÜMBET DERGİSİ 41

Çok değerli kültür ve sanat dostları, halk dilinde inanlarımızdan kaynaklanan güzel bir söz vardır: “41 kere Maşallah”. Kurumlarımızın ve sizlerin desteğiyle yorgunluk nedir bilmeden büyük bir mutluluk ve özverimizle 41.sayımızla karşınızdayız.
KÜMBET Dergisinin dizgi çalışmaları sırasında İstanbul Atatürk Hava Limanında vatandaşlarımıza yapılan menfur saldırı sadece ülkemizi değil, bütün dünyayı derinden sarstı. Memleketimizin Güneydoğusunda devam eden çatışmalardan her gün şehit cenazeleri gelirken İstanbul’daki olayda kırkı aşkın vatandaşımızın canını kaybetmesi derin yaralar açtı. Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği ve KÜMBET Dergisi olarak vatanın bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden şehitlerimizi ve bombalı saldırıda vefat edenlerimizi rahmetle anıyor, terörü ve onlara destek verenleri şiddetle kınıyoruz.
Bu sayımızda diğer makale, araştırma yazıları ve şiirlerin yanı sıra iki önemli dosya özenle çalışılarak sizlerin istifadesine sunuldu. 6-7 Haziran 2016 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tokat Belediyesi ve Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği işbirliği ile şehrimizde “Uluslararası Tokat 2. Köroğlu Halk Âşıkları Şöleni” gerçekleştirildi. Bir önceki şölenden farklı olarak düzenlen bir panel çerçevesinde akademik dünyada Köroğlu’nun Tokat’taki izleri ortaya konuldu. Ayrıca Güney Azerbaycan’dan davet edilen halk âşıkları Türk Dünyasındaki ve Tokat Seferindeki Köroğlu’yu musikileriyle bütünleştirerek katılımcılara eşsiz bir konser sundular.
Domaniç dosyasında ise, Türk Tarihinin ışığında Osmanlı Devletinin doğduğu Hayme Ana’nın toprakları ve bugüne kadar ulaşan kültür sanat izleri tanıtılmaya çalışıldı. Domaniç Belediyesi ve Domaniç Kayı Boyu Kültür Derneği’nin daveti üzerine İLESAM Tokat İl Temsilciliği ve Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği olarak güçlü bir ekiple 20-21-22 Mayıs 2016 tarihleri arasında Domaniç-Tokat Kültür Buluşması gerçekleştirildi. Biz, bu çok önemli etkinliği başarıyla icra eden ve büyük bir misafirperverlik örneği sergileyen Domaniç Kaymakamlığı, Domaniç Belediyesi ve Domaniç Kayı Boyu Kültür Derneği’ne en derin teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Derneğimiz mensupları bu üç aylık dönemi oldukça yoğun faaliyetlerin içinde geçirdiler. 13-14 Mayıs 2016 tarihleri arasında Artvin ve Şavşat’ta düzenlenen “1.Yedi İklim, Yedi Bölge Şiir Şöleni”, 26-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında Elazığ’da yapılan 23.Uluslararası Hazar Şiir Akşamları”, 4-5 Haziran 2016 tarihlerinde Azerbaycan-Bakü’de gerçekleştirilen “6. Şairler Günü”, 2 Haziran 2016 tarihinde Tokat’ta yapılan “1. Mahperi Hatun Şiir Günleri”, 30 Nisan 2016’da yine Tokat’ta icra edilen “Âşık Hafız Mehmet Yönden’i Anma Programı” bunlardan bazıları oldu.
Ayrıca 29 Mayıs 2016 tarihinde yapılan geleneksel TOŞAYAD kahvaltısında İLESAM Tokat İl Temsilcimiz ve derneğimiz yönetim kurulu üyesi Hasan Akar’ın “Temmuz Bulutlarını Bekliyorum” adlı şiir kitabının imza töreni, Devlet Eski Bakanı Ali Şevki Erek’in de bulunduğu büyük bir katılımla gerçekleşti.
Bu sayımızda otuza yakın akademisyen, yazar ve araştırmacı çok değerli çalışmaları ile sizlerle buluşurken yirmiyi aşkın şairimiz gönül pencerelerinden, en güzel duygularıyla seslenmeye gayret ettiler.
Yeni bir sayıda buluşmak üzere hoşçakalın…

Remzi ZENGİN,
Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı