İSTİKLAL MARŞI ŞAİRİ, HEMŞERİMİZ MEHMET AKİF ERSOY’UN TORUNU SELMA ARGON HANIM İLK DEFA ATA TOPRAKLARINDA

 

Hasan AKAR

 

Ne mutlu bir  Alperenler şehri olan Tokat’a ve bu Horasan erlerinin diyarında yaşayan insanlara. Büyük Tasavvuf insanları  Hz. Mevlânâ’nın,Hacı Bektaş Veli’nin şehrimize ve bu topraklarda yaşayanlarına güzel dua ve sözlerine mazhar olmuşuz.  İslam Dünyasına İbn-i Kemal başta olmak üzere her biri apayrı bir değer olan altı Şeyhülislam yetiştirmişiz. Tarihin altın sahifelerinde yer alan Gazi Osman Paşa ‘yı Plevnelere göndermişiz. Vatan ve din uğruna Çanakkale’de kahramanca vuruşmuş, düşmana geçilmez dedirtmişiz, Sarıkamış’ta dondurucu soğuğun serdiği

karlara sessizce 91.Alay olarak (Tokat’tan Sarıkamış’a giden Alay)  bedenlerimizi bırakmışız. İstiklal Savaşı’nın ilk ışıkları 19 Mayıs 1919’da  Samsun’dan sonra 26 Haziran 1919’ larda  bu topraklardan yükselmiş.

İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un annesi Buharalı Hacce Emine Şerife Hanım ve Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya’nın (1904-1975) babası Ziver Efendi Yeşilırmak’ın maviliğindeki rüzgârın havasını, Topçam’da gökle birleşen  çamların Gıjgıj Baba’da asırlardır  açan çiçeklerin kokusunu teneffüs ettiler.

Şimdi bu değerlerden, Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma ARGON Hanımefendi 12 Mart Pazartesi günü atalarının topraklarını onurlandıracak İlimizde Valiliğimizce “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşımız”la ilgili  düzenlenen etkinliğe katılarak “Dedem Mehmet Akif “ konulu bir konuşma yapacak Hanımefendi’nin Tokat’a gelmesi için gerekli koordineyi sağlayan İLESAM Başkanı Mehmet Nuri PARMAKSIZ’a ve son yıllarda  M.Akif ERSOY’la ilgili önemli  çalışmalar yapan, Hanımefendi’nin yol arkadaşı ,“ Gençler İçin  SAFAHAT “adlı eserin sahibi Gazeteci Yazar Fatih BAYHAN kardeşimize Tokat adına  buradan sonsuz teşekkürler ediyoruz.

Programda Fatih Bayhan da “Mehmet Akif’i Okumak” konulu  konuşmasıyla karşımıza çıkacak. Tabii Fatih BAYHAN’ın bu eseri hazırlayarak telif hakkını Akif’in mirasçılarına bırakması- günümüzdeki pek çok siparişli yazarların aksine-  anlamlı bir vefa.Ayrıca yayınlanan  eseri,açılacak stantta   zaman buldukça  Selma Argon Hanımefendi ile beraber okurlara  imzalayacaklar.

Mehmet Akif’in İsmet Hanımla olan izdivacından üçü kız (Cemile,Feride,Suad),ikisi erkek (Emin,Tahir ) dünyaya gelmiştir.Selma ARGON ,Akif’in küçük kızı Suat Hanım’ın Ahmet ARGON’la evliliğinden doğan  iki kızından biri.1944 İstanbul doğumlu şu an çocuklarıyla birlikte yaşıyor.Maalesef milli marşımızın bu büyük şairimizin  ailesi hayatları boyunca çeşitli sıkıntılarla karşılaştılar.Bu aziz millete,yüreğinin kalemini adamış olan Akif’in vefatına zamanın yöneticilerinin nasıl ilgisiz  kaldığını yakın tarih apaçık ortaya koyuyor. Her biri ayrı bir dram olan bu konu üzerinde fazla durmak ,yaralarımızı depreştirmek  istemiyorum ama Suat Hanım’ın da maddi sıkıntılardan dolayı zor bir hayat içinde bulunduğunu içinde bulundukları evin kirasını ödeyemedikleri için dışarıda kaldıklarını ve acı günlerin nihayetinde  vefat ettiğini de  üzülerek belirtmekten de geçemiyorum.

Zamanın Başbakanı Turgut ÖZAL,bir gazetede çıkan haber üzerine  bu durumdan haberdar olduğunda İstanbul’da  aileye bir daire tahsis etmiştir.Ancak aile bir türlü bitmeyen sıkıntıların artması üzerine  burayı satarak Vakıflara ait virane bir evde kalmak zorunda kalmıştır.Bu meyanda olsa gerek  Ferda ve Selma ARGON kardeşler  dedeleri Mehmet Akif Ersoy’un Mısır’dan  Türkiye’ye gönderdiği bazı mektupları ve fotoğrafları Kolleksiyoner Mehmet Rüyan SOYDAN’a vermişlerdir.

Selma ARGON Hanımefendi ve Gazeteci Yazar Fatih Bayhan Bey geldikleri gün Valiliğimizi ve Belediyemizi,Mehmet Akif ERSOY Anadolu  Lisesi’ni,Tokat Anadolu Lisesi’ni ziyaret ettikten sonra  şehrimizin tarihi mekanlarını gezecek,imkanlar ölçüsünde de bazı basın kuruluşlarına zaman ayrılacaktır.Misafirlerimiz ertesi gün de-davetler nedeniyle kısa tutmak zorunda kaldıkları bu ziyaretten sonra- şehrimizden ayrılacaklardır.Tokat’a gönül verenler  olarak dileriz bu anlamlı ziyaretlerin ikincisini Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya’nın torunlarını Tokat’a davet  ederek gerçekleştiririz.

Evet, Tokat Valiliği,Tokat Belediyesi,GOP Üniversitesi ve Tokat Kent Konseyi birlikteliğiyle mülki,mahalli,ilmi ve sivil kuruluşlar “Tokat Kültür Günleri”ne anlamlı ve kültürümüze  yakışır bir şekilde  imza atıyor.İlgililerden ve halktan büyük ilgi gören bu etkinliklerin devam etmesini arzuluyoruz.

Bu etkinliklerin içerisinde Tokat Kent Konseyi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organizesiyle 6 Mart 2012 Salı günü Gazi Osman Paşa Anadolu Lisesi Konferans  Salonunda Tokat Merkez Lise ve dengi okullar arasında“Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerini Güzel Okuma Yarışması” düzenlediler.Naçizane bizler de İl Milli Eğitim Şube Müdürü İsmail Uyar,Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Polat  Bey’le birlikte Akif’in şiirlerini seslendiren birbirinden değerli öğrencilerimizin yorumlarını dinledik.Tokat’ta büyük kültür etkinliklerine imza atan Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği’nin yarışmaya katılan  bütün öğrencilere “Tokat’tan Mısralar” adlı eserlerini hediye jestini gördük.Yarışmada dereceye giren ilk üç öğrenciye 12 Mart Akşamı düzenlenen etkinlikte Tokat Kent Konseyi’nce hazırlanan   ödülleri verilecek.

Bir başka güzellik de Kent Konseyi –Kültür ,Sanat ve Çalışma Grubu’nun  yıllık çalışma planında yer alan Çanakkale  Kültür Gezisine  bu yarışmaya katılan okul birincilerinin de davet edilmesi. 2009’da yarışmalarda dereceye giren öğrencilere verilen ödüllerin dışında   İstanbul’da  Gazi Osman Paşa Kabrini ziyaret ve İstanbul Kültür Gezisi ,geçen yıl da Ankara Tacettin Dergâhı‘nı ziyaret ve Ankara Kültür Gezisi gerçekleştirilmişti.Buradan, kurulduğundan beri şehrimizde  imkanları ölçüsünde faaliyetlerini sürdüren  Kent Konseyine  –Tokat Kent Konseyi ne yapıyor diyen peşin hükümlülere aldırmayarak- ve bu çalışmalarda destek veren İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze içtenliğimizle  eğitimciler ve veliler adına teşekkür etmemiz gerekiyor.

Ve son söz. Hoş geldiniz Yüce Milletimizin bağrından zor günlerde  çıkan İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif ERSOY’un bize emaneti, torunu, hemşerimiz Selma ARGON Hanımefendi ve bizleri kırmayarak Tokat’a kanatlanan Gazeteci -Yazar kardeşimiz Fatih Bayhan Bey. Tokat da sizleri bağrına basmaya hazırlanıyor,hoş geldiniz.