03

Azerbaycanın Kültür ve Edebiyat Portalının Irak temsilcisi

İki Nisan Sabahı uykudan uyanıp uyanmaz hemen Ata Yurdum olan Azerbaycan, Ruslar tarafından İşğal olunan ve sonradan pis Ermenlilere teslim edilen topraklarımızda savaş başlamıştır. Bu habere çok sevindim çünkü yıllardır bu topraklar esaret içinde ve oraların halkıda derbeder ve Azerbaycanın ayrı ayrı ve dağınık yerlerde yerleşen ve her aile kendi gücü ile yaşamaya devam edip mücadelelerini özgürce sürdürmektedirler, ne yazık ki son ziyaretimde bir çok aileleri gördüm iş başında hiç kimseye baş eğmeden hayat mücadelesi ve zor şartlar altında devam etmektedir, gördüğüm aile ve sürgün olanlar ağır işler yapmaktadırlar burada kendi kendime sordum :
– Aceba insan öz yurdunda ve ana toprağında mecbüren toprağını salıp öz yurdunun diğer Şehir ve Rayonlarında yerleşirken böylemi karşılanırlar???, diğer yandan derin bir hasret yürekten çektim, ama gücüm yetmediğinde onlara Yüce Rabbimden dua edip bir gün önce Topraklarına kavuşsınlar inşallah dedim. İşte Nisan ayında bu mutlu haberi aldım ki Tüm Azerbaycan Halkı hazır esir olan Rayonları kurtarıp özgürlüğe kavuşmalarını kan ile bile istiyorlar. İşte Azerbaycan Silahlı Küvvetleri hemen harekete geçip pis Ermenlilere saldırmışlar, amaçta yurdu esaretten kurtarmaktır.
Biz tarihin eski sayfalarına dönüp bakarsak öğreniriz ki 1994 yılından buyana bu Topraklarımız esir olmuştur, buda Büyük Dünya Siyaseti olarak Türk Dünyasına Genelde bölmek ve parçalamak hedefleridir her kesçe bu bellidir. İşte Azerbaycan, Türkmanistan ve diğer Türk Devletleri Eski Rusyadan kopulup özgürlüklerine kavuşunca bu kirli planlar başlamıştır ve 1994 yılında Rusya tarafından Azerbaycanın bir kaç Rayonu İşğal olunmuştur sonradanda Ermenlere rol verip onlara teslim edilmiştir.
Yiğit Azerbaycan Askerleri dört gün boyunca savaşarak, Azerbaycanın tüm şehir ve kentlerinde binlerce gönüllü askerliğe adlarını kaytetmeye başlamışlar, amaçta her kes Yurdu temizlemek için katılmak istiyorlar. Söylemeye değer ki binlerce kadın ve subay kızlarımız adlarını kaytetmişler savaş cephesine kardeşleriyle katılmak istemişlerdir, buda yer yüzünde çok az rastlanan bir olaydır ve sadecede Türk kadınlarımıza yakışan bir mertçe devranıştır.
Bu dört gün savaş süren içersinde cesür Azerbaycan Askerleri bir çok İşğal olunan yerleri geri aldılar korkak ve piç Ermeni askerlerinden, hatta bazi rayondan Ermenliler savaşsız silahlarını bırakarak kaçmışlardır, ve Aslan Azerbaycan Askerleri Azerbaycan bayrağını oralara dikmişlerdir. Ama üzülerek söyliyorum beş Nisan günü karşılıklı ateşkes kararı alınarak, çatışmalar durdurulmuştur. Bu arada Azerbaycan Askerlerimizde şehitler vermişler, toprağı özgür kalmak için canlarının değerini bilmeden Vatan için kanlarını dökmüşler. Bin bir selam olsun Kanlarını döken şehitlerimize yerleri Cennet olsun amin Allahim amin.
Burada bazı açıklamalar vermek istiyorum ki bütün turan elimizde yaşayan Kan Kardeşlerimiz bu gerçeği bilsinler tarih olarakta yazıp unutmasınlar :
12 Mayıs 1994 tarihinde Karabağ Savaşı sona erdi, bu tarihten sonra Dağlık Karabağ Bölgesi ve etrafında bulunan esarete düştü, ermenler ne kadar bu Bölgeyi ( Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ) bağımsızlık ilan etmişlerdir ama söylemeye değer ki hiç bir devlet bu Cumhuriyete itiraf etmemiştir. 2008 yılında Birleşik Milletler, Azerbaycanın toprak bütünlüğünü onaylanan ve Ermeni güçlerin işğal ettiği topraklardan derhal çıkmalarını isteyen bir karar almışlardır. Ama maalesef şimdiye kadar bu kararı Ermenistan uygulamamıştır.
Tarihi unutmamak için bu dört gün süren savaşından bazi bilgiler vermek istiyorum sevgili Turan neslinde olanlara :
2 Nisan gecesinde Azerbaycan aslan Ordusu ( Goranboy ) ve ( Naftalan ) Kentleri ve ( Talış ) Köyü ve etraftaki tepe ve ( Seysulan ) Ermenlerden temizlenmiştir, aynı zaman ( Fuzuli ) Bölgesinde bulunan ( Horadiz ) Kentinin yakınlarında bulunan ( Lele ) tepesi ele geçirilmiştir. Ermeni piçleri ise uzaktan sivil yerleri toplamaya başlamıştır. Böylece sivilleri korumak için Aslan Azerbaycan Askerleri ( Ağdere, Ağdam, Terter, Hocavend ve Fuzuli ) Bölgelerine operasyon düzenledi sivilleri korumak için, böylece Ermenilerden 100 den fazla Askeri öldürüldü ve bir çok Askeri Araç ve Top, Tank bozulup ve ele geçirildi. Ama ne yazık ki bunu söylemeliyim ki Azerbaycan 3 Nisanda tek taraflı ateşkes ilanı etti, nedeni ise bizlere ve Kocaman Halkıma hiç belli olmadı, çünkü bu uğurda yıllardır kendimizi hazırlayıp topraklarımızı kurtarmak için, ve bu amaçta yüzlerce şehit verdik özgürlüğe kavuşmak için, Savaş başlarken hiç anlamı yok iydi ateşkes ilan edilmeye, Pis Ermenlerse ateşkese uymadan savaşa devam istemişler ve Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev Ermenlerin Savaşmak istediğini vurgulayıp ve Azerbaycan bu savaşta büyük bir başarı elde ettiğini ifade etmiştir. Bu yolda ve bu hedefi gerçekleştirmek için bir çok şehit verdik, bu üzdürücü olay münasebetiylede Kocaman Halkıma Aşağıdakı şiirimi armağan edirem, inşallah en yakın zamanda Azerbaycan Tüm Rayonlarına kavuşur ve özgülük ve mutluluğa kavuşacaktır.
(( Karabağ Türktür ))

Şehitler ölmezler, canda yaşarlar,
Qarabağ bizimdir, bizim olacak,
Gönülde beslenip, kanda yaşarlar,
Qarabağ Türktür, Türke kalacak.

Bu mübarek günde, Bayram sonunda,
Ateşi açtılar, şeytan donunda,
Bizde dökülen kan, onlar boynunda,
Qarabağ Türktür, Türke kalacak.

Ateşkes bozdular, plancı onlar,
Türk doğru durustur, yalancı onlar,
Ernemi Yahüdi, talancı onlar,
Qarabağ Türktür, Türke kalacak.

Şehit unutulmaz, kalpte yaşarlar,
Bu Vatan her turlu, zorluk aşarlar,
Ermeniler bizim, güçten çaşarlar,
Qarabağ Türktür, Türke kalacak.

Sovyetler birliği, hayalda kaldı,
Azerbaycanımın, toprağın aldı,
Ermeni piçlerin, yurduma saldı,
Qarabağ Türktür, Türke kalacak.

Hadi Azerbaycan, hadi birleşin,
Ata yurdumuza, hemen yerleşin,
Ezin düşmanları, yakın erleşin,
Qarabağ Türktür, Türke kalacak.

Derin Sevgi ve saygılarımla
Esat ERBİL