TÜRKÇE

Sanata 30 yılını veren Çok Yönlü Sanatçı,
Münevver Düver

Orta Asya Türkü olan Bozoklar, 24 oğuz boylarından, Yıldızhan’ın Avşar boyundan olup Orta Asya’nın hazar denizi kıyısından Horasan yolu ile Anadolu ya gelmişlerdir. Bu büyük göçte aile Kadirli, Kozan, Adana, Çukurova ya yerleşmiştir. Kalabalık bir nüfusa sahip olan ailedeki birçok kişide sanatçı ruhu vardır. Şair olan anneanne ve anne buna bir örnektir.
Adana doğumlu Münevver Düver’in, şiire olan ilgisi beş yaşında başlamış, Çocuklar Var adlı ilk şiirini o yıllarda yazmıştır. Henüz çocukken farkına varmıştır dünyadaki çelişkilerin. Bir şeker bayramında, şeker ve harçlık toplayan çocukları görünce, o anda bulunduğu restoranda bardakların altında bulduğu bir kâğıt peçeteye yazdığı şiir şöyledir;

Çocuklar Var

Çocuklar var tarlalarda doğan
Çocuklar var taşlıklarda uyuyan
Çocuklar var
Çocuklar var ipek yastıklar da büyüyen
Çocuklar var ana yüzü görmeyen
Ve çocuklar var doğmadan ölen
Uçurtmaya balona hasret

Sonraki yıllarda da şiirle ilgisini kesmeyerek yazmaya devam etmiştir. Şiirlerinde Vatan, bayarak, şehit, anne, özgürlük, sevgi, barış, dostluk, Türk dünyası ve memleket gibi konulara yer vermiştir.
Görevi nedeniyle birçok kenti dolaştıktan sonra tekrar Adanaya dönerek, 10 yıla yakın Kültür Bakanlığına bağlı personel olarak çalışmıştır Bu görevden ayrıldıktan sonra gazeteciliğe başlamış, Adana’da yayımlanan Zirve gazetesinde Şiir Sayfası editörlüğü ve Yayım Kurulu Üyeliği yapmıştır. Ayrıca Adana’da haftalık yayımlanan Türkay Haber Gazetesi’nin kültür sanat yönetmenliğini yapmakta ve aynı gazetede ‘Sanat Penceresi’ başlığı altında kültür, sanat ve edebiyat yazıları yayımlanmaktadır. Yayım hayatını Ankara da sürdüren Haber 2000 gazetesinin Akdeniz temsilciliğini sürdürmektedir.
Şu günlerde CanByMix Müzik – Sinema Yapımı Genel koordinatörlüğünü ayrıca ses sanatçısı Kemal Arda ve Ozan Alperen Kekilli’nin basın danışmanlığını yürütmektedir.
Bu güne dek konuları Şiir, Araştırma, Tiyatro Oyunu ve Anı olan 25 kitap yayımlamıştır.
Doğa ve İnsan konulu 180 fotoğraf ile 9 yerde kişisel sergi açmış ve birçok karma sergilere katılmıştır. Eserleri birçok gazete, dergi TV ve Radyolarda yurtiçi ve yurtdışında yayımlanmıştır. Türkiye’nin değişik yörelerindeki gazete ve dergiler ile internet gazete ve dergilerinde de yazıları yayınlanmaktadır.
TÜRK DÜNYASI ile İlgili çalışmaları devam etmektedir. Yazıları Arapça, Farca, Türkmence, Azeri Türkçesi, Türkmenistan Türkçesi, Kırgızistan Türkçesi, Kazakistan, Özbekistan, Rusça, İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerine çevrilerek o ülkelerce de değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, çok değişik kurum, kuruluşlardan birçok onurluk ve ödül almıştır.
Şiir ve yazıları birçok şiir antolojilerinde yer almış, Kimi antoloji kitaplarında yayın kurulu görevini üstlenmiştir. Bu arada 49 şiiri bestelenmiştir.
2011 yılında Sözleri Münevver Düvere, müziği Rahmetli Nezir kaya’ya ait olan TÜRKİYE’m adlı Müzik Albümündeki eserler onüç dilde notalarıyla birlikte kitap haline getirilmiştir. İki müzik parçasını görüntü eşliğinde veren filimde ve bir kısa filimde yer almıştır.
2005 Zirve Gazetesi Kültür Sanat Edebiyat başarı ödülü,
2008 Haber Türkay Gazetesi Kültür, Sanat, Edebiyat çalışmaları Üstün hizmet ödülü,
Hikmet Okuyar Türkiye Sevdası Projesinde Türk şiirini ve şiir ile il ve ilçelerimizin tanıtılmasında 2007 Türkiye birinciliği, Güzel kadirli Şiiri ile KÜLTÜR SANAT, EDEBİYAT ödülü,
13. Hikmet Okuyar 2010 Şiire Üstün Hizmet Ödülü,
2010 yılının en iyi Şairi, Çukurova 2. Altın TURAÇ ödülü
HÜSEYİN NİHAL ADSIZ adlı Şiiri ile Türklük temalı şiir yarışması ödülü Sanatçı Düver’in aldığı ödüller arasındadır.
2010 yılında, İstanbul Şiir Akademisinin, Bahtiyar Vahapzade adına düzenlediği şiir yarışmasında “Bahtiyar Vahapzade Anısına” adlı şiiri ile
2011 yılında İstanbul Şiir Akademisinin, 2. Cengiz Aytmatov adına düzenlediği şiir yarışmasında “Cengiz Aytmatov Anısına” adlı şiiri, beğeniye seçilenlerin yayımlandığı kitaba alınmıştır.
Münevver Düver, Niğde Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencisi Betül Uçak tarafından tez konusu olmuştur.
Yapımını CanByMix Müzik – Sinema şirketinin üstlendiği Adana Belgeselinin senaryosu ve Genel koordinatörlüğünü yapmıştır.
Birçok Derneklerde aktif üye olup, Çukurova Oğuz Boyları, Avşarlar ve Emekliler derneklerinde yönetimdeki görevine devam etmektedir.
Çukurova güzel şiir okuma yarışmasının projesinde yer almış ve Genel koordinatörlülüğünü yapmıştır.
Münevver Düver Sanat HABER adlı internet gazetesinde Farklı ülkelerden katılan saygın Köşe yazarları ile Türk Dünyası haberlerinin yanı sıra, kendi şiir, roman ve tiyatro oyunlarını ve birçok sanatçının eserlerini yayınlayarak, edebiyat dünyasına hizmet etmektedir.
Sanata 30 yılını veren Münevver Düver’in Yedi Devlet bir Millet Turan’a Giden Yol, Özerk Türk Cumhuriyetleri, Türk Yıldızları gibi çalışmalarla Türk dünyasına katkıları sürmektedir.
Aria Kunste der Berlin Akademi Ödül Konseyi Başkanlığı tarafından Almanya ve elli yedi ülke arasındaki sanatsal, akademik ve bilimsel iş birliğinin kurulmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak amacı ile kendi dalında yılda bir kişiye verilmesi öngörülen 2012 Avrupa Edebiyat Ödülü ve Avrupa Liyakat Nişanına aday gösterilmiştir.
Çok yönlü sanatçı Münevver Düver’in özveri sevgi, hoşgörü ve merhameti ilke edinerek sürdürdüğü sanat yaşamında nice başarılarla anılmasını dilerim.

B. Hülya Ekmekçi
01.01.2013