kumbet

Tokat Şairler ve Yazarlar Derneğinin yayın organı olan TOŞAYAD Kümbet Dergisi 37. sayısı ile 10 yaşına bastı. 2006 yılından itibaren yayın hayatına devam eden kümbet dergisi 37. sayısı ile okuyucularıyla buluşuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının da abone olduğu derginin 37. sayısı il ve ilçe halk kütüphanelerine gönderilmeye başladı. Abonelere dağıtımı ise devam etmektedir.

EDİTÖRTEN

Yeni bir sayı ve dergimizde yeni yüzler. 37.sayımızda kültür ve sanat dünyamızda sizlerle birlikte olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Anadolu’da dergi çıkarmanın ve yaşatmanın zorluğunu idrak eden bir ekip ve onların bu gayretlerini yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımız. Her dergi çıkışındaki arayışlarınız, bizleri motive eden maddi manevi destekleriniz devam ettiği müddetçe eminiz ki bu kır çiçeği asla solmayacak, kokusu sizlere kadar ulaşacaktır. Bu nedenle bu alandaki çalışmalarımızı büyük bir titizlikle takip eden kurum ve kuruluşlarla birlikte sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır.

Bu sayımız biraz da yaz münasebetiyle şiir ağırlıklı olsun istedik. Şiirler kimi zaman sizlerinduygularına karlı dağların zirvelerinden, kimi zaman yaylalardan, tepelerden, ovalardan, kiraz bahçelerinden, kimi zaman da sahillerdekidalgalardan güzelliklergetirdiler. Kırkdört şair Yekta Güngör Özden’den İlter Yeşilay’a dağarcıklarında biriktirdiklerinin hazzını, onurunu sizlerle paylaşmanın sevincini yaşadılar.

Yazarlarımıza gelince; onlar da dergimizdeyer alıp bu gizemli şiir dünyasına yaptıkları araştırma ve çalışmalarını katarak apayrı bir derinlik, zenginlikkazandırdılar. Yahya Akengin, M. Halistin Kukul, Yard. Doç. Dr. Lütfi Sezen, Yard. Doç. Dr. Süleyman Coşkuner, Yard. Doç. Dr. Doğan Kaya, Sıtkı Caney, Mahmut Hasgül, İlhan Yardımcı, Harika Ufuk, M. Necati Güneş, İbrahim Düğer, Ülkü Taşlıova, Abdulkadir Güler, Azerbaycan’dan Şahla Ramazan Kızı, Nihat Aymak, Hasan Mahir, Turgay Akarslan, Merve Nur Maden ile birlikte iki genç lalem Mehmet Akça ve Arife Çubuker aramızda oldular.

Niksar Belediyesi ve Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği işbirliği ile yapılan “Cahit KÜLEBİ Memleketime Bakış Şiir Yarışması”nın bu yıl altıncısı gerçekleştirildi. Dereceye giren şairler milletvekili seçimleri sebebiyleertelenerek önümüzdeki aylarda yapılması planlanan “Niksar’ın Fidanları Kültür ve Sanat Festivali’nde ödüllerini alacaklar. Yarışmada birincilik ödülünü alan şiiri genç şair Miraç Furkan Bayar’ın Türkiye Kasidesi isimli şiirini dergimizde bulabilirsiniz

Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği üyeleri diğer sayımızdan bu yana imkânları ölçüsünde davet edildikleri bazı etkinliklere katıldılar. İLESAM Genel Merkezi’nde “ONBEŞLİLER GELİYOR Kültür Sanat Programı,Van -Erciş’te “Uluslararası İnci Kefali Göçü, Kültür Sanat Festivali”,Başçiftlik Kültür ve Sanat Festivali, Amasya’da Cemal SAFİ Şiir Şöleni, Sivas Şairler ve Yazarlar Derneği Şiir Şöleni’ne katılım bunlardan bazıları oldu. Geleneksel olarak devam eden TOŞAYAD Kahvaltıları yine şehrimizdeki şair ve yazarları bir araya getirdi. Derneğimiz üyesi Metin Falay’ın “Kar Kristalleri”, Celalettin Çınar’ın, “Sıkılmayan Kurşunlar” eserleri kitap reyonlarında yerini alırken bazı şairlerimizin kitap basım çalışmaları hızla devam etmektedir.

sayımızda buluşmak dileğiyle ülkemize barış ve huzur içinde bir hayat, sizlere esenlikler diliyor ve bu sohbetimizi kiraz mevsiminin sonuna yetişse de değerli Şaire İlter Yeşilay’ın LAL-İ KİRAZ şiirinin son iki beytiyle bitiriyorum.

Ey benim şems-i sevdam dudağı lâl-i kiraz
Gel gönül iklimime bahtım gibi doğ biraz.
Bilirsin ki; Tok/atı dehlesen de koşamaz
Tokat’ın kirazını tatmayan çok yaşamaz

Remzi ZENGİN
Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı